Міністра фінансів Данилюка та його соратників підозрюють у відмиванні коштів для Януковича

14:52, 11.11.2017
Міністра фінансів Данилюка та його соратників підозрюють у відмиванні коштів для Януковича

Олександр Данилюк знову під підозрою Генеральної прокуратури (kmu.gov.ua)

Генеральна прокуратура перевіряє причетність міністра фінансів Олександра Данилюка, заступника міністра Юрія Буци і держсекретаря Євгена Капінуса до відмивання коштів для Віктора Януковича.

Про це повідомляє Новое время.

"Учасниками злочинної організації (Януковича і його оточення) протягом січня 2010 року - лютого 2014 років відбувалися злочини по незаконному заволодінню грошовими коштами в різних галузях економіки, а саме: в банківській сфері, у сфері паливно-енергетичного комплексу, при випуску і купівлі-продажу ОВДП та інше. Загальна сума збитків, завданих діяльністю злочинної організації, становить понад 18 млрд грн", - ідеться в матеріалах шевченківського районного суду.

Нагадаємо, згідно з указом Януковича від 2 липня 2010 року, було створено координаційний центр з впровадження економічних реформ як консультативно-дорадчий орган при президентові.

У даний час у Генеральної прокуратури виникла необхідність перевірки версії можливої причетності посадовців зазначеного координаційного центру до злочинів, скоєних Януковичем і його оточенням.

Міністр фінансів Олександр Данилюк у 2010-2015 роках очолював Координаційний центр із запровадження економічних реформ при Адміністрації президента, тоді як його заступники Юрій Буца, Сергій Марченко та держсекретар Мінфіну Євген Капінус були працівниками центру.

Генеральна прокуратура уточнює, що мова йде про тих працівників центру, які згодом заснували благодійні організації Центр реформ і Благодійний фонд Центр вільної економіки імені Кахи Бендукідзе.

Згідно з даними єдиного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців, засновниками Центру реформ є Олександр Данилюк, Євген Капінус, Юрій Буца, Яна Бугримова, Наталія Кириченко, Анна Руда та Олександр Саєнко.

Засновниками Центру вільної економіки імені Кахи Бендукідзе є Данилюк спільно з Юлією Тичковською, Володимиром Федориним і Міхеілом Саакашвілі.

27 жовтня суд надав слідчим ГПУ дозвіл на тимчасовий доступ до документів ОТП Банку по рахунках обох центрів.

Нагадаємо, що Генеральна прокуратура України запідозрила Олександра Данилюка в ухиленні від сплати податків. За даними слідства, є суттєві відмінності між доходами і витратами Данилюка у 2010-2014 роках, коли він очолював Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Адміністрації президента.

Державна фіскальна служба призначила позапланову документальну перевіркуДанилюка з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 1998 по 2016 роки.

У свою чергу, міністр Данилюк спростував інформацію про несплату податків.

На початку вересня стало відомо, що Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження щодо можливого ухилення від сплати податків Міністром фінансів Олександром Данилюком.