Ільмі Умеров вважає всіх співробітників міліції та СБУ в Криму зрадниками

12:55, 05.11.2017
Ільмі Умеров вважає всіх співробітників міліції та СБУ в Криму зрадниками

Ільмі Умеров вважає, що вплив Реджепа Ердогана на Володимира Путіна допоміг у його звільненні (Олександр Медведєв / Новое время)

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров заявив, що в Криму Україну зрадили 100% працівників СБУ та міліції, а також 80% військових і 70% співробітників прокуратури.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню "Новое время".

"Співробітники СБУ та міліції у Криму виявилися зрадниками на 100%, військовослужбовці - на 80%, прокуратура - на 70%. Про що це говорить? Що ідеологічна робота в Україні була поставлена неправильно або її не було зовсім", - цитує Ільмі Умерова видання.

Він зазначив, що СБУ замість того, щоб забезпечувати безпеку України, працювала рівно навпаки.

Наприклад, під час військових навчань, що проводилися у Криму в рамках цивільної оборони, як сила, що загрожує, завжди розглядалися кримськотатарські мітинги і протести. І всі таємні циркуляри називали кримських татар організованою політичною силою, дії якої спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні, заявляє Ільмі Умеров.

"Ті самі есбеушники, які писали ось такі аналітичні звіти і відправляли їх до Києва, зараз роблять те саме, але відправляють вже у Москву", - сказав він.

Умеров вважає, що під час окупації кожна із 300 військових частин мала відкрити вогонь у відповідь на появу "зелених чоловічків" - російських військовослужбовців без розпізнавальних знаків.

"Але жодна з військових частин не виконала своє завдання. Якби був опір з боку влади, з боку населення він теж би з'явився у якійсь формі", - заявив Умеров.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу вважає, що якби Україна свого часу виконала деякі політичні вимоги кримських татар, наприклад, надала територіальну кримськотатарську автономію, то ніякої анексії не відбулося б.

Варто зазначити, що головний військовий прокурор України Анатолій Матіо надавав інші дані про кількість зрадників України в Криму: близько 58% військових та 82% працівників СБУ.

"У період з лютого по травень 2014 року до материкової частини України прибули сумарно з цих усіх 20 315 осіб - 6 010 військовослужбовців. З них: Збройні Сили України-  3990, Нацгвардія - 1177, Держприкордонслужба - 519, СБУ - 242,  УДО - 20, Державне космічне агентство - 61 особа", - зазначив головний військовий прокурор у лютому 2016 року.

Він додав, що не прибули до визначених пунктів дислокації та залишилися на тимчасово окупованій території АР Крим 14 092 військовослужбовців, "з них: ЗСУ - 9500, Нацгвардія - 1386, Держприкордонслужба - 1350, СБУ - 1372, Державне космічне агентство - 507, УДО - 500 чоловік".

Нагадаємо, Ільмі Умерова в Криму засудили за проукраїнські погляди на 2 роки колонії-поселення. Його звільнили разом із Ахтемом Чийгозом за сприяння президента Туреччини 25 жовтня.