В Україні десантникам змінили голубий берет на темно-бордовий за прикладом НАТО (фото)

14:13, 30.10.2017
В Україні десантникам змінили голубий берет на темно-бордовий за прикладом НАТО (фото)

Форма десантників із темно-бордовим беретом (Командування ВДВ ЗСУ)

Командування Високомобільних десантних військ опублікувало нові особливості одностою армійців: відтепер бійці ВДВ носитимуть не голубого берета, а темно-бордового, як в арміях НАТО.

Про це йдеться на Facebook-сторінці Командування Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

У повідомленні детально пояснюється історія темно-бордового берета "кольору крові, пролитої в боях за державний суверенітет, територіальну цілісність та свободу України".

"Лише 7 (!) країн світу використовують для своїх десантних підрозділів блакитний колір. Це Росія і країни до останнього часу від неї залежні: Таджикистан, Казахстан, Киргизія, Вірменія, Білорусь, Україна", - зазначено в повідомленні.

При цьому вказується, що блакитний берет в усьому світі - символ миротворців.

Дається опис і беретному знаку:

"Беретний знак зображує купол парашуту, як символ десантних підрозділів в усьому світі. Розкриті крила, символ того, що десантні підрозділи, це удар з неба. Більше того, крила — це Архистратиг Михаїл. В світі його вважають покровителем воїнів на загал, і парашутистів – зокрема", - повідомляє командування ВДВ.

"Як у командуючого Небесного воїнства, у Михаїла є вогняний меч, яким він випалює священним вогнем скверну. На емблемі це меч із полум’яним (хвилястим) лезом вістрям до низу", - зазначено в описі, хоча користувачі соцмереж відзачають: перевернутий вниз меч - символ поразки.

"З поваги до звитяг українських десантників, під час нинішньої російсько-української війни, їм пропонується використовувати берет, як єдиний повсякденний та парадний головний убір", - зазначає командування Високомобільних десантних військ.