Міносвіти України і Угорщини спільно розроблять «нормативку» мовної статті закону про освіту

15:51, 20.10.2017
Міносвіти України і Угорщини спільно розроблять «нормативку» мовної статті закону про освіту

Павло Клімкін, Лілія Гриневич та Золтан Балог на зустрічі в Києві (МОН України)

Міністр освіти Лілія Гриневич та очільник МЗС Павло Клімкін провели зустріч з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом, на які сторони домовилися співпрацювати, щоб розробити підзаконні акти, що регулюватимуть навчальний процес етнічних меншин в Україні після впровадження нових норм закону про освіту.

Про це повідомляє Міністерство освіти України.

Сторони домовилися про співпрацю при розробці нормативних актів, які вимагає новий закон, а також враховувати специфіку навчання українській носіями неслов’янських мов та дочекатися висновків Венеціанської комісії щодо нового українського закону про освіту.

"Я радий конструктивному діалогу, що відбувся між нами. Я також хотів би, щоб широкий загал України розумів, що ми хочемо лише показати позицію угорців в Україні. Для Будапешту добрим є те, що добре для угорської громади в Україні. Також хочу підкреслити: ми розуміємо позицію України, що всі громадяни повинні володіти державною мовою", – зазначив Золтан Балог на зустрічі.

Українська сторона в домовленостях ще раз підкреслила, що зміни не будуть застосовуватися поки не будуть розроблені відповідні документи стосовно імплементації статті, що й передбачає Закон "Про освіту".

"Стаття 7 Закону є дуже загальною. Спосіб імплементації буде описаний у інших нормативно-правових актах. Імплементація має враховувати специфіку меншин, зокрема тих, що не належать до слов'янських мов", – розповіла Лілія Гриневич.

Як повідомляють в міністерстві, наразі угорською в Україні навчаються близько 5 тисяч дітей.




"Сьогодні в Києві був міністр людських ресурсів Угорщини (освіта - сфера його відповідальності). На зустрічі з українським міністром освіти і науки Лілія Гриневич і в присутності міністра закордонних справ Павла Клімкіна було домовлено, що Україна та Угорщина спільно працюватимуть над імплементацією (впровадженням) мовної статті. Україна підтвердила, що перехідний період (зазначений, власне, в Законі) до 2020-го року означає, що прямо зараз для шкіл меншин нічого не зміниться, а зміниться лиш коли будуть готові нові підручники, методики, навчені вчителі. І що всі спокійно чекатимуть рішення Венеційської комісії", - написала у Facebook Іванна Коберник, співзасновниця громадських організацій "Батьківський контроль" і "Смарт освіта".

Нагадаємо, Угорщина та ряд сусідніх з Україною країн висловили обурення новим законом про освіту. Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявляв, що його країна ініціюватиме перегляд договору про асоціацію України з ЄС та перешкоджатиме євроінтеграції через те, що в українських школах учнів середніх та старших класів навчатимуть українською базовим предметам, а не мовою національної меншини.