Верховна Рада прийняла медичну реформу

12:06, 19.10.2017
Верховна Рада прийняла медичну реформу

Уляна Супрун та Володимир Гройсман після прийняття медичної реформи ("Чесно" / Facebook)

За Закон "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" у другому читанні проголосувало 240 народних депутатів.

"Перед самим голосуванням сесійна зала фактично повернула закон до того вигляду, в якому його пропонував ухвалити комітет. За три дні розгляду поправок із закону були вилучені багато норм, на яких наполягав уряд і комітет. Тому Рада пакетом всі ці норми проголосувала перед ухваленням закону", - повідомляє "Українська правда".

Під час голосування в залі були Верховної Ради були в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та Прем’єр Володимир Гройсман. Вони привітали ухвалення закону.

На момент голосування картки Ірини Геращенко та Ірини Сисоєнко не спрацювали.




У сесійній залі Верховної Ради 893 правок розглядали три дні – 17, 18 та 19-го жовтня – більшість з поправок (як тих, що були враховані комітетом, так і тих, на яких наполягали депутати) були провалені.

Програма державних гарантій, передбачена законопроектом, визначатиме перелік та обсяг медичних послуг і лікарських засобів, оплату яких гарантуватиме держава за рахунок коштів Державного бюджету.

Від часу вступу реформи в дію, не менше 5% ВВП у Державному бюджеті буде виділятися на реалізацію програм медичних гарантій. Витрати на програму будуть захищеними статтями видатків бюджету.

Лікар, народний депутат та голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець заявила, що законопроект 6327 – "антинародний, бо ним вводиться співоплата за медичні послуги", - пише "Українська правда".

Медична реформа дозволяє оплачувати медичну послугу та договірні стосунки з медичними закладами. При цьому держава оплачуватиме послуги медиків та ліки, передбачені програмою медичних гарантій.

Новий закон встановлює поняття гарантованого пакету – чіткого обсягу зобов’язань держави щодо медичних послуг та ліків. Змінено лише його назву на "програму державних медичних гарантій". Це робить назву більш звичною для бюджетного законодавства, але не міняє суті.

Із остаточного варіанту вилучені норми про співоплату за послуги та субвенцію для первинної ланки меддопомоги. Також не впровадженого обов’язкового медичного страхування.