Расмуссен закликає надати Україні зброю і розмістити на Донбасі миротворців

08:11, 17.10.2017
Расмуссен закликає надати Україні зброю і розмістити на Донбасі миротворців

Андерс Фог Расмуссен пропонує батіг, а не медяник для Росії.

Колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що аби  припинити кровопролиття на Донбасі, Захід має надати Україні сучасну оборонну зброю й розмістити вздовж кордону із Росією миротворців ООН.

 

Таку думку пан Расмуссен висловив у статті для провідного канадського друкованого видання «The Globe and Mail».

 

«Європа, Канада та США зараз мають можливість посприяти політичному вирішенню цієї війни: по-перше, надавши українським військовим оборонне обладнання і, по-друге, розгорнувши на Донбасі потужну миротворчу місію ООН», - пише Расмуссен.

 

Він нагадав, що Росія сама подала до Радбезу пропозицію про розміщення сил ООН в Україні.

 

«Московський проект резолюції виявився типовим путінським блефом, що порушує кілька принципів ООН, тобто є неприйнятним у чинному вигляді. Але замість того, аби відкидати його, Захід повинен викрити блеф і перетворити за допомогою батога і медяника московську пастку на вікно для досягнення миру», - стверджує колишній генсек Північноатлантичного альянсу.

 

На його переконання, озброєння України служитиме батогом, а зняття із Росії санкцій – медяником.

 

«Якщо Росія виведе свої війська й відновить суверенітет України, ми зможемо запропонувати найбільшу винагороду – полегшення санкційного режиму. Цю страву не подають частинами: повне зняття санкцій можливе лише після повного виконання Росією своїх зобов'язань», - наголосив Расмуссен.

 

Він додав, що міжнародна спільнота може уникнути заморозки конфлікту, якщо грамотно сформує мандат миротворчої місії.

 

«Радбез може уникнути цього провівши червоні лінії. По-перше, наполігши, що місія розміщатиметься уздовж усього українсько-російського кордону, аби не перетворювати лінію зіткнення на новий де-факто кордон. По-друге, миротворці повинні захищати населення та інфраструктуру, а не лише міжнародних спостерігачів у цій зоні», - йдеться у статті.