В Криму затримали 14 чоловіків у справі «Хізб ут-Тахрір»

14:15, 11.10.2017
В Криму затримали 14 чоловіків у справі «Хізб ут-Тахрір»

Окупанти звинувачують кримських татар в екстремізмі (ЕРА/UPG)

В окупованому Криму силовики затримали 14 чоловіків, яких вивезли у невідомому напрямку, найпевніше в на допит у центр боротьби з екстремізмом ФСБ у Сімферополі.

За результатами ранкових обшуків були затримані такі кримськотатарські активісти: Ельнур Асанов, Рефат Асанов, Ернес Ібрагімов, Рудем Неджи, Ельдар Асанов, Алімдар Бєлялов, Ахмад Сулейманов, Ескендер Люманов, Сулейман Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Ернест Аметов і Сервер Зекір'яєв.

Про це повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Комітету захисту прав кримськотатарського народу Ескендер Барієв.




Як повідомляє Громадське, ФСБ РФ в Криму звинуватила затриманих у причетності до мусульманської організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена за екстремізм.

Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті Водночас, організація відкидає будь-які терористичні методи досягнення цього. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих «терористичними». Цю заборону Москва поширює і на територію України в окупованому Криму.

Нагадаємо, у справі «Хізб ут-Тахрір» Руслан Зейтуллаєв отримав 15 років позбавлення волі за звинуваченнями в екстремізмі. Айдера Саледінова і Рустема Ісмаїлова помістили в психіатричну лікарню для проходження примусової психіатричної експертизи під час "розслідування".

«У нас є група віруючих, так звана «справа Хізб ут-Тахрір» — там терміни взагалі 17 років, 12 років, 5 років. Людей, які просто дотримуються всіх канонів ісламу, засуджують на такі терміни. А партія «Хізб ут-Тахрір», наскільки я знаю, заборонена тільки в Росії. Вони здійснювали в Криму свою діяльність у період української юрисдикції і не були заборонені. А зараз iз ними розправляються, звинувачуючи їх у причетності до цієї організації, причому без доказів. Такими прикладами, говорячи про дуже великі терміни, я хочу підкреслити, що ситуація навіть гірша, ніж була в радянські часи», - прокоментував ситуацію з утисками кримських татар Ільмі Умеров.