Президент Чехії Мілош Земан пропонує заплатити Україні компенсацію за Крим

14:12, 10.10.2017
Президент Чехії Мілош Земан пропонує заплатити Україні компенсацію за Крим

Парламентська асамблея Ради Європи під час дебатів Земана з Порошенком. (Фото з сайту ПАРЄ)

Президент Чеської республіки Мілош Земан вважає втрату Україною Криму "завершеною справою" та пропонує владнати її за допомогою компенсаційних виплат Україні.

 

Про це відомий своєю проросійською позицією Земан заявив під час звернення до депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі у вівторок.

 

"На мою думку буде якась компенсація для України – чи в фінансовій формі, чи нафтою і газом", - наголосив президент Чехії.

 

При цьому, він визнав незаконність анексії Криму, але заявив, що питання вирішене: "Крим – це акнесія, без сумніву. Це завершена справа (fait accompli)".

 

Земан пояснив, що в разі незгоди України на компенсацію розпочнеться "європейська війна". Він, зокрема, процитував колишнього німецького президента Йоахіма Гаука: "Якщо ми хочемо забрати Крим та повернути Україні, це означатиме європейську війну".

 

На цій підставі Земан зробив висновок, що "війна" неуникна також в разі збереження зусиль України для повернення Криму.

 

"Ми маємо уникнути європейської війни, і ви маєте це зрозуміти", - звернувся він до депутатів.

 

У свою чергу, народний депутат Борислав Береза прокоментував виступ Земана у Facebook: «Феєричний мерзотник! Цікаво, а якби Гітлер запропонував йому компенсацію за анексію Судетів, він би погодився?».

 

І додав, що нещодавно лікарі рекомендували Земану менше споживати алкоголю. «Він заявив, що не буде пити менше. Після заяви щодо Криму я бачу, що він тоді не збрехав», - написав пан Береза. 

 

Зазначимо, що участь в роботі осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у вівторок узяв Президент України Петро Порошенко.