Голова СБУ Грицак пропонує заборонити держслужбовцям їздити до Росії

13:07, 06.10.2017
Голова СБУ Грицак пропонує заборонити держслужбовцям їздити до Росії

Василь Грицак ініціює кримінальну відповідальність для українських політиків, які прислужують Кремлю.

Юристи СБУ підготували законопроект про обмеження візитів політиків, посадовців, представників органів місцевого самоврядування та громадських діячів до Російської Федерації, який передбачає кримінальну відповідальність держслужбовців від 3 до 6 років. Законопроект ініціював голова СБУ Василь Грицак.

 

Про це повідомляє прес-служба СБУ в п’ятницю.

 

"У проекті закону, зокрема, передбачена кримінальна відповідальність чиновників за відвідування РФ з метою заподіяння шкоди національним інтересам України. Відповідну статтю пропонується додати до Кримінального кодексу України", - пояснюють у прес-службі.

 

Зокрема, спецслужба пропонує доповнити Кримінальний кодекс новою статтею, яка буде карати обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за відвідування РФ з метою заподіяння шкоди інтересам України.

 

За ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, СБУ вимагає вже карати позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 

Особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у законопроекті вважаються президент, члени Кабінету міністрів, депутати Верховної Ради, держслужбовці, військові, поліцейські, судді, прокурори, співробітники Національного антикорупційного бюро та Служби безпеки України.

 

Зазначається, що за останні два роки Служба безпеки запропонувала низку змін до понад тридцяти законодавчих документів для "підвищення рівня національної безпеки та боротьби з тероризмом саме в умовах російської агресії".

 

"Черговим кроком правового врегулювання протидії російській агресії стала ініціатива Голови СБУ Василя Грицака щодо заборони поїздок політиків та чиновників до РФ", - йдеться у повідомленні.

 

Наразі СБУ ініціювала громадське обговорення щодо вдосконалення законопроекту. Всі бажаючи можуть надіслати свої пропозиції на спеціальну сторінку у Facebook, а також на електронну пошту. Відповідні адреси є на сайті СБУ.

 

Раніше Служба безпеки України заборонила в'їзд в країну 140 російським діячам культури, в тому числі 50 з них - в період з 3 грудня 2015 року по 29 жовтня 2016 року.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє російським артистам гастролювати в Україні без дозволу СБУ. Закон зобов’язує організаторів заходів в Україні перед тим, як запросити російського артиста, подати до СБУ запит, щоб дізнатися, чи не заборонений цьому артисту в’їзд в Україну.