На Закарпатті затримали диверсантів при спробі підірвати пам’ятник угорцям (фото)

14:30, 02.10.2017
На Закарпатті затримали диверсантів при спробі підірвати пам’ятник угорцям (фото)

Затриманий на Верецькому перевалі підривник пам'ятника семи угорським племенам.

Правоохоронці затримали групу диверсантів, яких підозрюють у 9 резонансних злочинах, спрямованих на розпалювання ксенофобії, релігійної нетерпимості і міжнародних конфліктів, які було скоєно в Україні протягом 2016-2017 років.

 

Затримання відбулося на Верецькому перевалі Закарпатської області, де підозрювані нібито планували підірвати пам’ятник семи угорським племенам, які на чолі з Арпадом перейшли в цьому місці Карпати у 895 році.

 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Facebook  в понеділок.

 

"Ми маємо прямі докази участі злочинної групи у як мінімум 9 злочинах. Це відповідні докази - це зразки ДНК цих персон, свідчення самих застриманих та аналіз цих людей на місці злочину", - зазначив пан Аваков.

 

За його словами, затримані «входять до впливу до колишніх народних депутатів з Партії регіонів - Володимира Олійника та Сергія Тулуба». І додає, що слідство має «зафіксовані контакти цих осіб з цими екс-народними депутатами, які перебувають на території РФ», а також з окремими представниками партії «Опозиційний блок», які перебувають в Україні.

 

"Вони їхали підривати угорський пам'ятник на кордоні з Україною – виконувати чергове замовлення. Завдання було зробити терміново – останнім часом українсько-угорські відносини натягнулися. Теракт проти угорського пам'ятника на Верецькому перевалі в Закарпатській області мав підлити масла у вогонь", - відзначає пан Аваков .

 

 

За його словами, спеціалісти карного розшуку Нацполіції затримали їх біля кордону (затримано двох осіб, ще один - у розшуку). При затриманні було вилучено спеціально підготовлений вибуховий пристрій з приєднаним газовим балоном для детонації і гранати РГД-5.

 

Міністр перерахував злочини, у скоєнні яких підозрюють затриманих:

 

1. У місті Чернівці, де в ніч на 19.11.2016 була сплюндрована Центральна єврейська синагога, на головний фасад якої було нанесено антисемітський напис.

 

2. У місті Умань, де 21.12.2016 зловмисники проникли на могилу рабі Нахмана і кинули голову свині з вирізаною свастикою.

 

3. В місті Києві, де 8.06.2017 зловмисники кинули гранату в посольство США.

 

4. У місті Львів, де 30.06.2017 зловмисники спробували підпалити синагогу.

 

5. У місті Луцьк, де 10.07.2017 зловмисники кинули вибуховий пристрій у консульство Польщі.

 

6. У Києві, де 24.08.2017 в День Незалежності була кинута граната на вулиці Грушевського і були поранені рідні героя України Валерія Чібінєєва.

 

7. У Києві, на вул. Курбаса де в той же день гранатами був підірваний пам'ятник учасникам бойових дій.

 

8. У місті Умань, де 21.09.2017 була кинута граната, від якої постраждали громадяни держави Ізраїль.

 

9. Група була затримана при виконанні теракту з підриву пам'ятника угорцям на Верецькому перевалі в Закарпатській області.

 

 

У коментарі до посту користувачі хоча й схвалюють затримання підозрюваних, але висловлюють сумніви, що усі перераховані міністром МВС злочини скоїли одні й ті ж самі люди. Мовляв, чи бува Нацполіція не «вішає» на затриманих побільше так званих «глухарів»?

.