Результати референдуму в Каталонії: 90% «за», троє загиблих та невизнання від влади Іспанії

07:52, 02.10.2017
Результати референдуму в Каталонії: 90% «за», троє загиблих та невизнання від влади Іспанії

Референдум в Каталонії: незалежність отримала 90% підтримку (Reuters)

Невизнаний владою Іспанії референдум про незалежність Каталонії завершився: за відділення проголосувало 90% тих, хто з’явився на дільниці. При цьому в сутичках із поліцією постраждало понад 800 осіб, ще троє загинуло, але поліція не наводить обставини їх смерті. 

 

Про результати голосування в Twitter повідомляє "Уряд Каталонії":

 

Згідно з повідомленням, за вихід автономії зі складу Іспанії віддали свої голоси 2 млн 20 тис. 144 людини, що складає 90% від загального числа виборців. "Ні" відзначили в бланках на референдумі 176, 566 тис. людей, ще близько 66 тис. бланків визнали недійсними.

 

 

Поліція повідомляє про те, що 1 жовтня в Барселоні загинуло 3 особи.

 

"Ми розслідуємо смерть трьох осіб у будівлі в Сан-Марті (Барселона)", - сказано в повідомленні поліції в Twitter.

 

При цьому обставини смерті цих осіб не уточнено.

 

Всього відомо про 800 осіб, які постраждали в сутичках із поліцією під час проведення референдуму, який заборонив конституційний суд Іспанії. Про це повідомляє агенство AFP з посиланням на дані місцевих урядовців.

 

Як повідомляє Daily Mail, Борис Джонсон, прем’єр Бельгії Чарльз Мішель та Папа Франциск засудили насильство правоохоронців щодо учасників референдуму. При цьому вони закликають до політичного діалогу Мадриду та Барселони , але результати референдуму не визнають.

 

 

 

Варто відзначити, що суд у місті Льєйда відкрив провадження проти поліції Каталонії Mossos d’Esquadra через звинувачення у бездіяльності в день референдуму про незалежність. Про це повідомляє видання El Periodico.

 

"У зв’язку з можливим скоєнням злочину, який полягає у непокорі судовому рішенню, було відкрито попереднє провадження для визначення обставин і характеру подій, а також причетних до цього осіб", - йдеться у повідомленні.

 

Крім того, союз профспілок поліцейських Іспанії приєднався до цих звинувачень.

 

 

Очільник уряду Іспанії Мар’яно Рахой після закриття дільниць для голосування в Каталонії виступив з екстреним зверненням до нації та оголосив про категоричне невизнання результатів референдуму. Про це пише "Українська правда".

 

"Сьогодні в Каталонії не відбулося референдуму про самовизначення", - наголосив зокрема він.

 

Голова уряду Іспанії нагадав, що офіційний Мадрид завжди дотримувася саме такої позиції щодо референдуму.

 

"Уряд весь час наполягав, що цей референдум не відбудеться, вони – ті хто просували цей виклик – знали це весь час. Вони припускали це на минулому тижні та дуже чітко визнали це вчора та відзначили сьогодні, що референдум був незаконним. Попри це, вони вирішили йти далі", - описав Рахой своє бачення подій в Каталонії.

 

Також Мар’яно Рахой висловив впевненість, що мешканці Каталонії переважно не хотіли відокремлення від Іспанії.

 

"Переважна більшість каталонців не бажали брати участь у цьому переписі сепаратистів, і це – безспірний факт", - вважає прем’єр.

 

Він також висловився на захист представників силових структур, які "просто виконували свою роботу".

Водночас, Рахой заявив про готовність до діалогу з Каталонією. "Я не закриватиму жодні двері. Я завжди пропонував діалог, але в рамках закону", - заявив він, не уточнивши, чи готовий в принципі обговорювати можливість від’єднання Каталонії.

 

Після того, як влада Іспанії не визнала результатів голосування, каталонська опозиція оголосила про загальнонаціональний страйк. Він має розпочатися у вівторок, 03 жовтня,