Порошенко обгрунтував посилення української мови в освіті

16:13, 28.09.2017
Порошенко обгрунтував посилення української мови в освіті

Порошенко під час спілкування з вчителями у Національному педуніверситеті ім. Драгоманова.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що українська влада не могла не посилити роль української мови в освіті і вважає, що тут «немає про що дискутувати».

 

Про це Порошенко повідомив під час зустрічі з працівниками освіти напередодні Дня вчителя у Національному педагогічному університеті імені Драгоманова в Києві у четвер.

 

За його словами, у переддень Дня вчителя, 28 вересня, набув чинності закон про освіту, який "відкриває шлях до довгоочікуваної, системної реформи освіти".

 

Глава держави окремо зупинився на сьомій статті закону, яка «викликала не лише внутрішній, але й дуже широкий міжнародний резонанс».

 

І додав, що протягом останніх років в Україні обережно, але впевнено впроваджується курс на наповнення реальним змістом державного статусу української мови.

 

«Ми не могли не посилити роль української мови в освіті. Про що тут дискутувати? Дитина, яка закінчує українську школу має володіти українською мовою. І звичайно, важливо, щоби ви, шановні вчителі, престиж мови підвищували не лише на уроках, але й у спілкуванні з дітьми на перервах і у виховному процесі. Щоб діти бачили, що українська для вас це не суха норма закону, а живий засіб повсякденного спілкування», - заявив Президент.

 

Проте Порошенко пообіцяв пильно стежити, "щоб залишався широкий простір для вільного використанні інших мов, якими говорять громадяни України". За його словами, Україна забезпечить права нацменшин відповідно до міжнародних зобов’язань .

 

"Ми не маємо і не будемо звертати увагу на істеричні заяви Державної думи Російської Федерації, яку давно прозвали "тюрмою народів", із якої ми вирвалися і ніколи не повернемося.  Але потрібно докласти чимало зусиль, щоб роз’яснити нашу позицію європейським партнерам, насамперед сусідам. Довести їм, що мовна стаття закону повністю відповідає європейським практикам", – сказав Президент. І наголосив: "Важливо, щоб ми їх чули, а вони – нас".

 

При цьому, глава держави зазначив, що висновки Ради Європи щодо нового закону України «Про освіту» і наслідки переговорів із сусідніми країнами можуть лягти в нову редакцію закону про середню освіту.

 

"Це – закон нових можливостей для всіх учасників навчального процесу  і це демонстрація нашої рішучості рухатися шляхом реформ", – сказав Порошенко і зазначив, що й сам доклав зусиль для ухвалення цього закону. .

 

За його словами, учитель отримує можливість впроваджувати авторські програми, методики й технології – і вже в 2018 році буде виділено 520 млн грн на підвищення кваліфікації вчителів, які навчатимуть першачків, а також зростуть зарплати вчителів.

 

Президент зазначив, що новий закон про освіту дбає про навчання людей з особливими потребами, про інклюзивне освітнє середовище.

 

"Це дуже важливо, коли перша леді Марина Порошенко мені з ранку до вечора каже: проект інклюзивної освіти має бути нашим першим пріоритетом. Ви маєте потужного лобіста навіть всередині моє родини", – сказав Президент, сміючись.

 

Глава держави нагадав про рішення щодо запровадження квот на використання продукту українською мовою у радіо- і теле ефірах: «Пам’ятаєте скільки було дискусій, звинувачень, в тому числі і на мою адресу, за квоти на українську мову в українському радіоефірі? А тепер радіостанції не просто виконують, але й перевиконують вимоги закону про квоти на україномовні пісні та передачі. Аналогічний Закон за моєю ініціативою ухвалено і для телебачення».

 

Як повідомляла «УМ», Верховна Рада ухвалила закон «Про освіту» 5 вересня, а Президент підписав його 25 вересня.

 

Зокрема законом запроваджується 12-річна середня освіта. Крім того, документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

 

Відповідно до закону, особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних установах для отримання освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини.

 

Міністерство освіти і науки України запевняє, що мовні положення нового закону про освіту в Україні не порушують Європейську хартію регіональних мов або мов меншин та Рамкову конвенцію про захист національних меншин.

 

Утім, міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив про намір його країни блокувати зближення України і ЄС через мовні положення закону про освіту.