Лілія Гриневич обіцяє вчителям оклад від 9600 гривень

15:52, 06.09.2017
Лілія Гриневич обіцяє вчителям оклад від 9600 гривень

Лілія Гриневич (в центрі) вірить, що професія вчителя знову стане престижною. (Фото Міністерства освіти і науки)

Новий закон "Про освіту" передбачає встановлення мінімального окладу вчителів на рівні трьох мінімальних заробітних плат - 9600 гривень, але зарплати педагогів  зростатимуть в Україні поступово.

 

Про це розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич у коментарі журналістам в середу.

 

Міністр нагадала, що у внесеному урядом варіанті законопроекту "Про освіту" планувалося встановити мінімальний окладу для вчителів на рівні трьох мінімальних заробітних плат, які на той момент дорівнювали прожитковому мінімуму.

 

"Коли мінімальну зарплату відв'язали від  мінімального прожиткового мінімуму й вона стала вдвічі вища від мінімального прожиткового мінімуму, було прийнято рішення в усіх законах замінити мінімальну заробітну плату мінімальним прожитковим мінімумом", - зауважила пані Гриневич.

 

Урядовець додала, що профільний Комітет Верховної Ради вніс поправку, визначивши, що мінімальна зарплата для вчителя встановлюватиметься на рівні чотирьох прожиткових мінімумів.

 

"Під час розгляду у Верховній Раді була  поставлена поправка Комітету про 4 мінімальних прожиткових мінімуми на підтвердження і під неї не знайшлося в залі достатньої кількості голосів. Таким чином, вона була проведена і ми повертаємося до попередньої редакції - 3 мінімальні заробітні плати", - підкреслила міністр освіти.

 

Пані Гриневич пояснила, що для встановлення найменшого окладу вчителя на рівні 9600 гривень із держбюджету необхідно виділити 120 млрд гривень, тому буде розроблено план такого підвищення і механізм, щоб рівень зарплати також відповідав і якості викладання.

 

"Ми при підготовці закону про загальну середню освіту будемо виписувати механізми оплати роботи вчителя", - поінформувала міністр освіти.

 

Як повідомляла «УМ», 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон "Про освіту", яким запроваджується 12-річне навчання в школі та низка інших новацій.