Войцех Балчун подав у відставку з посади голови «Укрзалізниці»

11:38, 09.08.2017
Войцех Балчун подав у відставку з посади голови «Укрзалізниці»

Войцеху Балчун закидали, що він більше гастролював як рокер, ніж працював як посадовець.

Голова "Укрзалізниці" Войцех Балчун подав у відставку через особисті обставини в середу.

 

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду в середу.

 

«Це його рішення, я це рішення поважаю, але хотів би відзначити, що за цей рік, хто би що не казав, але за цей рік на залізниці відбулися у тому числі й позитивні зміни. Я хочу подякувати йому», - сказав пан Гройсман.

 

У свою чергу пан Балчун подякував керівництву Кабімну, зокрема, прем’єру Гройсману, за підтримку на своїй сторінці у Facebook.  І додав, що щоденна критика була для нього додатковою мотивацією.

 

«Це була найскладніша і найважливіша місія в моєму бізнесовому житті. Країна, де, до цього, я був лише раз.  Інші корпоративна культура, правове середовище, звичаї, інша мова. Виграний конкурс був для мене і несподіванкою, і викликом, і особистим випробуванням», - наголосив польський рокер.

 

Балчун докладно зупинився на власних, як він вважає, здобутках. І не побажав писати «про погане».

 

«Від початку було відомо, що ця місія не триватиме вічно. Я розумів, що, у першу чергу, на мої плечі ляже тягар організації процесу керованості фірмою. Ситуація, яку я застав, була набагато складнішою, ніж можна було комусь уявити. Кілька місяців промайнули дуже швидко. Отож, ми стабілізували компанію, поліпшили всі економічні показники, підготували п’ятирічну стратегію, відновили репутацію компанії на міжнародній арені, повернулися на шлях інвестицій, запустили нові пасажирські сполучення. Але багато що і не склалось, що є природним з огляду на масштаби проблем Укрзалізниці», - констатує пан Войцех.

 

І додає, що «Укрзалізниця і Україна – назавжди у моєму серці».

 

Зауважимо, що останнім часом навколо персони поляка Войцеха Балчуна виникла низка скандалів.

 

Зокрема, на минулому тижні Генпрокурор Юрій Луценко закликав прем'єр-міністра Володимира Гройсмана не продовжувати контракт із очільником "Укрзалізниці", оскільки прокуратура і інші органи розслідують близько 90 кримінальних проваджень за фактами привласнення, розтрати, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем службовими особами "Укрзалізниці".

 

Також стало відомо, що під час керівництва Балчуна, УЗ програла майже усі суди комерційним структурам (з початку року відшкодування склали 22 млн грн).

 

Перед цим стало відомо, що контракт з Балчуном було формально продовжено до 9 червня 2019 року.

 

Ще один скандал виник навколо небажання Кабміну віддавати Укрзалізницю у підпорядкування Міністерству інфраструктури. Тим більше, що стосунки міністра інфраструктури Володимира Омеляна із Войцехом Балчуном неабияк погіршилися протягом останніх місяців.

 

Пан Омелян неодноразово закидав Балчуну непрофесійність (мовляв, польський рокер частіше їздить на гастролі, ніж займається державними справами) і навіть  корумпованість.