Клименко «наварив» на тисячі вагонів «Укрзалізниці» 400 млн гривень

17:44, 04.08.2017

Колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко часів режиму Януковича, який нині переховується в Росії, отримав прибуток на загальну суму приблизно 400 млн грн завдяки незаконній здачі в оренду тисячі вагонів «Укрзалізниці» протягом 2013-2017 років.

 

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос під час брифінгу в п'ятницю.

 

"За попередніми розрахунками, які були зроблені із залученням експертів, нами було встановлено, що Клименко протягом 2013-2017 років тільки за рахунок експлуатації і надання в оренду цих вагонів отримав через підлеглих і довірених осіб, а також через компанію "Юнісон" прибуток у сумі орієнтовно 400 млн грн. Таким чином, Клименко отримував від здачі в оренду і використання цих вагонів прибуток, який становив помісячно від 10 до 12 млн грн", - сказав пан Матіос.

 

За його словами, середня вартість одного такого вагону становить 40 тисяч доларів, а загальна вартість цієї тисячі вагонів - 40 мільйонів доларів США.

 

"Наскільки мене запевнив голова правління УЗ (Войцех Балчун - ред.), у випадку передачі і запуску в експлуатацію цих вагонів до моменту винесення рішення суду про ймовірну конфіскацію в дохід держави самих вагонів, вони не будуть простоювати", - додав головний військовий прокурор.

 

Пан Матіос також зазначив, що річний очікуваний дохід від експлуатації тисячі вагонів, "які були куплені на вкрадені в українців гроші", становитиме близько 150 мільйонів гривень щорічно.

 

У свою чергу, голова правління ПАТ "Укрзалізниця" Войцех Балчун розраховує заробити на переданих "вагонах Клименка" 170 мільйонів гривень прибутку до кінця року.

 

"Ця тисяча вагонів, які будуть зараз працювати як вагони Укрзалізниці, - це для нас тільки до кінця року буде 170 млн грн доходу. А при рентабельності 25% це нам дає прибуток перед оподаткуванням у розмірі 32,5 млн", - заявив Балчун.

 

За його словами, у компанії складна ситуація з вагонами, яких бракує у зв'язку з багаторічною відсутністю інвестування. А цього року в Україні планується виготовити декілька тисяч вагонів.

 

Зазначимо, що Головна військова прокуратура за рішення Печерського суду передала Укрзалізниці 1 тис. заарештованих прикордонною службою залізничних напіввагонів, які раніше загарбала злочинна група Клименка-Януковича.