Саакашвілі втратив громадянство України

19:10, 26.07.2017
Саакашвілі втратив громадянство України

Міхеіл Саакашвілі вже не є громадянином України.

Президент Петро Порошенко видав указ про припинення українського громадянства колишнього президента Грузії і колишнього «губернатора» Одещини Міхеіла Саакашвілі.

 

Про це йдеться у заяві на сайті Державної міграційної служби України у середу.

 

"Президентом видано указ про втрату громадянства України. Припинення громадянства України у випадках, передбачених законом, є конституційною нормою", - сказано у повідомленні.

 

У відомстві зазначили, що підстави для втрати громадянства України перелічені у ст.19 закону України "Про громадянство України".

 

Як вказується у повідомленні, до таких підстав, зокрема, належить добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досягнув повноліття, або набуття особою громадянства України на підставі статті 9 цього закону - внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів.

 

"Матеріали стосовно Міхеіла Саакашвілі надані Генеральною прокуратурою України, які отримані від грузинської сторони, опрацьовані ДМС, направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при президентові України, та у встановленому порядку розглянуті на засіданні Комісії", - сказано у заяві.

 

Відомство нагадало, що згідно зі статтями 24 та 25 закону, підготовка подань про втрату громадянства України і надсилання їх на розгляд Комісії при президентові з питань громадянства здійснюється Державною міграційною службою та МЗС, диппредставництвами та консульськими установами.

 

Згідно з Конституцією, рішення про втрату громадянства України ухвалює президент на підставі висновків Комісії з питань громадянства.

 

Водночас у прес-службі Міхеіла Саакашвілі спочатку не підтвердили інформацію про позбавлення його українського громадянства, оскільки не бачили офіційних документів з цього приводу.

 

Відповідний указ на сайті Президента України станом на 18:53 відсутній.

 

Першим про припинення громадянства Саакашвілі повідомив депутат Верховної Ради від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

 

"Мені підтверджують: це правда - грузинського януковича Міхо Саакашвілі позбавили українського громадянства і це свідчить, що президент Петро Порошенко нарешті почав визнавати власні помилки. Він в незаконний спосіб надав наше громадянство і зараз виправляє виключно власні помилки", – написав Мосійчук.

 

Після цього, Державна міграційна служба протягом кількох годин відмовлялася коментувати дану інформацію аж доки офіційно не підтвердила втрату паном Саакашвілі українського громадянства.

 

Як відомо, 17-18 липня президент України Петро Порошенко перебував з офіційним візитом у Грузії. Журналісти кілька разів задавали йому запитання про можливу екстрадицію Саакашвілі.

 

Головна прокуратура Грузії підтвердила, що двічі офіційно зверталася до української сторони з проханням передати Саакашвілі і двічі отримала офіційну відмову.

 

У Грузії проти екс-президента країни Саакашвілі, який отримав українське громадянство і очолював Одеську облдержадміністрацію, порушено кілька кримінальних справ за звинуваченням в розтраті держкоштів і перевищенні службових повноважень.