Петро Порошенко відхилив петицію про розблокування російських соцмереж

08:53, 30.06.2017
Петро Порошенко відхилив петицію про розблокування російських соцмереж

"Вконтакті" не розблокують

На сайті Президента України з'явилася розгорнута відповідь на петицію Анатолія Ткаченка щодо розблокування в Україні російської соціальної мережі "Вконтакті", яка зібрала понад 25 тисяч підписів.

Офіційна відповідь - ресурси "Mail.ru Group" загрожують національній безпеці України. адже українці потрапляють під контроль російських спецслужб.

"Зазначаю, що російський холдинг “Mail.ru Group”, до складу якого входять товариства з обмеженою відповідальністю “Мэйл.РУ ГРУП”, “Вконтакте”, “Мейл.РУ Україна”, “В Контакті”, а також група компаній “Яндекс” та деякі інші інтернет-компанії широко використовуються російськими спецслужбами для просування російської пропаганди і проведення спеціальних інформаційних операцій проти України та її громадян", - ідеться в повідомленні від імені Петра Порошенка.

Вказані компанії сприяють спецслужбам Росії у збиранні, зберіганні, використанні та поширенні інформації з обмеженим доступом – персональних даних та особистого листування громадян України. Навіть угоди про користування вказаними сервісами містять положення про згоду користувачів на автоматичну передачу до компанії (фактично – до країни- агресора та її спецслужб) будь-якої інформації про них, її узагальнення, обробку та передачу третім особам, зазначено у відповіді на петицію.

У відповіді на прохання розблокувати російські соцмережі розповідається про громадянина РФ Сергія Жука, який під вигаданим іменем Степан Мазура був поширював інформацію, яка містила заклики до насильницької зміни конституційного ладу, повалення державної влади, організації масових заворушень тощо.

"Встановлено, що цей громадянин Російської Федерації також причетний до створення та адміністрування інтернет-спільнот та інтернет-заходів, зареєстрованих у різних соціальних мережах у тому числі і "ВКонтакте" ("Патріоти України", стара назва – "Майдан-3.0", "Українська революція", "Всі на майдан", стара назва – "Всеукраїнська акція громадської непокори", "Продовження Революції Гідності", 23 лютого – марш мільйонів) та інших. Також доведеним є факт причетності росіян до функціонування "РПС- Революційних правих сил", які на другу річницю Революції Гідності намагались влаштувати в м. Києві масштабні акції протесту", - зазначається в офіційній відповіді Президента.

Там нагадали і про нещодавну масштабну кібератаку, що відбулася на десятки компаній та держустанов України, та має російський слід. атакож поширення через вконтакті суїцидальних груп для підлітків.

Тому, застосування до російського холдингу “Mail.ru Group” та інших російських інтернет-компаній терміном на 3 роки спеціальних економічних та обмежувальних заходів на сьогодні є адекватним законним заходом.

"Підтримання електронної петиції щодо скасування блокування інтернет-ресурсу “Вконтакте” вважаю неможливим", - завершується повідомлення на сайті Президента.