«Формула Макрона»: президент Франції запропонував розширити Нормандський формат

17:27, 26.06.2017
«Формула Макрона»: президент Франції запропонував розширити Нормандський формат

Петро Порошенко та Еммануель Макрон зустрілися у Версалі

Новий формат переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі Петро Порошенко назвав "формулою Макрона", відповідно до якої в формат "нормандської четвірки" пропонується додати представників ОБСЄ.

"Ми налаштовані продовжити Мінський процес... Ми підтримуємо ідею активної співпраці саме в нормандському форматі з залученням ОБСЄ. Це те, що я пропонував всім сторонам", - сказав президент Франції під час зустрічі з Петром Порошенком.

Президент України цю ідею підтримав.

"Наші домовленості, які ми покладемо на папір, проекти можливих рішень" нормандського формату ", можливо, вони будуть називатися "формулою Макрона", але ми зможемо пред'явити суспільству план досягнення миру і деокупації сходу України", - прокоментував ідею Петро Порошенко, повідомляє видання "Новое время".

Під час зустрічі стало відомо, що наступні переговори лідерів "нормандської четвірки" - Петра Порошенка, Ангели Меркель, Еммануеля Макрона та Володимира Путіна - відбудеться в кінці червня - початку липня 2017 року.

"Стосовно дати (зустрічі - Ред), вона вирішується. Це буде десь між кінцем червня - початком липня. Зараз ми вчотирьох в найближчі години будемо вирішувати між учасниками", - заявив Макрон.

Як відзначив президент України Порошенко, сторони вже домовилися про консультації у нормандському форматі для напрацювання пропозицій до зустрічі лідерів.

Раніше президент Франції неодноразово заявляв , що в його планах провести зустріч в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція і Росія) з врегулювання конфлікту на Донбасі якомога швидше.

Під час зустрічі Порошенка та Макрона питання війни з Росією було ключовим.

Еммануель Макрон заявив, що агресором на сході України виступає РФ і це є загальновідомим фактом.

"Агресія виходить з Росії, тобто агресором є не Україна. Також ми визнаємо, що анексія Криму є незаконною, значить, ми всі знаємо, хто розв'язав війну і хто створив цю ситуацію, в якій ми зараз знаходимося", - цитує Макрона Інтерфакс-Україна.

У свою чергу, Порошенко зазначив, що вчора сили антитерористичної операції затримали серед бойовиків російських громадян, документи і свідчення яких він продемонстрував французькому колезі.