Депутата Андрія Артеменка підозрюють у державній зраді

16:21, 21.02.2017
Депутата Андрія Артеменка підозрюють у державній зраді

Депутат Артеменко пояснить свій план щодо Криму слідчим ГПУ.

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження у відношенні народного депутата Андрія Артеменка про державну зраду. Найближчим часом його викличе слідчий.

 

Про це повідомив Генпрокурор Юрій Луценко у Facebook.

 

«Цілісність України – понад усе», - написав Луценко і оприлюднив документ, в якому вказується, що відомості про правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21 лютого.

 

Провадження відрито за ч.1 ст. 111 ККУ про державну зраду, а саме "перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України".

 

Такі дії караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

 

Згідно документу, досудове розслідування здійснює прокуратура АР Крим, яка діє на материковій частині України.

 

 

Депутата Артеменка підозрюють «у наданні Росії – за змовою з представниками Російської Федерації – допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом заклику до передачі анексованого Криму «в довгострокову оренду».

 

Згодом Генпрокурор Луценко повідомив журналістам, що найближчим часом Артеменка викличуть до слідчого і розпитають про передачу ним владі США плану вирішення "українського питання", а вже потім ГПУ імовірне направить подання до Ради про зняття недоторканності з цього депутата.

 

Нагадаємо, напередодні американське видання The New York Times повідомило, що український депутат від Радикальної партії Андрій Артеменко передав до адміністрації президента США план, який нібито передбачає виведення всіх російських військ зі сходу України в обмін на референдум про передачу Криму в "оренду" Росії на 50 чи 100 років.

 

Після появи цієї інформації Артеменка виключили з фракції Радикальної партії, а Ляшко вимагав від нього скласти депутатський мандат.

 

Сам депутат Артеменко виправдовується, що він "формально став консультантом" з ініціативи американської сторони.