На Уляну Супрун тиснуть через спроби демонополізувати ринок ліків

19:15, 27.01.2017
На Уляну Супрун тиснуть через спроби демонополізувати ринок ліків

Уляна Супрун заявляє про тиск.

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявляє про тиск з боку правоохоронних органів на міністерство через передачу всіх закупівель ліків міжнародним організаціям та спроби посунути монопольні позиції деяких виробників на ринку ліків.

 

Про це Уляна Супрун повідомила у Facebook  у п’ятницю.

 

"Тиск на Міністерство охорони здоров’я через передачу всіх закупівель ліків міжнародним організаціям - триває. 24.01.2017 до нас у Міністерство приходив старший оперуповноважений департаменту захисту економіки Національної поліції України з метою доступу до документів. Ухвала, з якою по документи МОЗ прийшли слідчі, - прострочена, її термін дії добіг кінця 19.01.2017", - написала керівник МОЗ.

 

За її словами, Нацполіція розслідує те, як програма розвитку ООН закуповувала для МОЗ ліки за 7 державними програмами.

 

"На думку тих, хто ініціював слідство, - за завищеними цінами. Дивним чином подібні припущення розходяться з підрахунками громадських організацій та міністерства, з якими раджу ознайомитися усім охочим і представникам правоохоронних органіві у тому числі", - підкреслила пані Супрун.

 

Вона впевнена, що це був лише перший візит та не виключає, що зовсім скоро вони можуть стати регулярними. Адже міністерство та уряд і надалі підтримують закупівлі ліків через міжнародні організації, які дозволили зекономити гроші, закупити більше ліків та посунути монопольні позиції деяких виробників й дистриб’юторів на ринку, мінімізувавши корупційні ризики.

 

"Для нас це означає, що боротьба з нашою командою і рішеннями тільки набирає обертів, і в будь-який момент робота міжнародних організацій та увесь закупівельний цикл можуть бути паралізовані", - підкреслила Уляна Супрун.

 

При цьому, вона вказує на те, що у справі колишнього міністра МОЗ часів Януковича Раїси Богатирьової останні ухвали слідчі брали 2 роки тому. Супрун наголосила, що саме схеми та переплати МОЗ часів Багатирьової змусили Україну вдатися до закупівлі ліків через міжнародні організації.

 

За версією поліції, програма розвитку ООН закупила ліки за цінами, які на 50% перевищують середньоєвропейські ціни та на 20-40% перевищують середні ціни в Україні. При цьому, нібито не було виконано умови договору та поставлено тільки 75% від запланованого обсягу ліків.

 

На початку 2017 року навколо МОЗ розгорівся гучний скандал. Тоді кардіохірург Борис Тодуров публічно звинуватив МОЗ у зриві закупівель необхідних препаратів. Пана Тодурова публічно підтримав одіозний політик, кум Путіна Віктор Медведчук.  

 

На ці звинувачення керівництво МОЗ відповіло, що цього року всі препарати для Інституту серця вперше закуплять міжнародні організації, а не Міністерство охорони здоров'я.