США висилають 35 дипломатів-шпигунів Росії через втручання у вибори

10:15, 30.12.2016
США висилають 35 дипломатів-шпигунів Росії через втручання у вибори

Посольські дачі в США використовували для шпигування.

Сполучені Штати висилають 35 російських дипломатів з посольства у Вашингтоні і консульства в Сан-Франциско, а також оголосили про введення нових санкцій проти Росії.

Вашингтон вирішив закрити дві дипломатичні місії Росії у Меріленді і Нью-Йорку, які, на думку американської влади, використовувалися в розвідувальних цілях.

При цьому президент США Барак Обама заявив, що видворення російських дипломатів - не єдина відповідь на дії Росії під час виборів у Сполучених Штатах.

"Ці дії - не вся наша відповідь на російську агресивну активність. Ми будемо вдаватися до різних заходів - там і тоді, коли це вирішимо - і про деякі з них повідомлятися не буде", - йдеться у заяві Барака Обами, опублікованій на сайті Білого дому.

Дипломати-шпигуни

Президент напряму називає співробітників російського посольства "розвідниками", звинувачуючи у шпигунстві та втручанні у внутрішні справи США.


Він додав, що Сполучені Штати разом з союзниками мають діяти спільно, щоб "протистояти зусиллям Росії, направленим на підрив усталених міжнародних норм поведінки, а також втручання у демократичне врядування".

Барак Обама пообіцяв незабаром оприлюднити в Конгресі доповідь про те, як Росія, ймовірно, втручалася у виборчий процес у США, й при цьому не лише на останніх президентських виборах.

Білий дім звинувачує Кремль у тому, що він намагався вплинути на перебіг виборчої кампанії у Сполучених Штатах, зокрема й через дії хакерів.

Американський президент відзначив, що крадіжки та оприлюднення інформації "могли бути спрямовані лише на найвищому урядовому рівні Росії".

У Вашингтоні також заявили про тиск на американських дипломатів, які працюють у Росії.

Дачі для розвідки

У Нью-Йорку та Меріленді таклж закриті два "місця для відпочинку", які належать Росії. Обама заявив, що ці маєтки використовували для збору розвідданих.


Як з'ясував "Інтерфакс" йдеться про так звані "посольські дачі". Одна з них розташованая на березі Чесапикської затоки, інша - в передмісті Нью-Йорка на Лонг-Айленді.

 

Цей шпигунський центр Росії знайшов на карті Google колумніст "Вашингтон Пост", розмістивши скріншот в Твіттері.

 


Організатором атаки на вибори названо Головне розвідувальне управління Міноборони Росії, йому нібито допомагали ФСБ і три недержавні організації. Всі п'ять структур тепер в списку санкцій: їхні рахунки і власність в США заморозять, контакти з ними для американських компаній будуть заборонені.

Також під персональні санкції потрапив начальник ГРУ Ігор Коробов і три його заступника.


Росія готує відповідь
 

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Москва дасть адекватну відповідь на такі дії Сполучених Штатів.

"Поки що я не можу сказати, якою буде відповідь, хоча, як ми знаємо, тут абсолютно безальтернативно діє принцип взаємності. Зрозуміло, буде надана адекватна відповідь", - сказав представник російського президента у четвер ввечері.

При цьому він підкреслив, що реакція Росії призведе до суттєвого дискомфорту американської сторони у певних сферах.

 

Дмитро Пєсков також зазначив, що, на думку Кремля, адміністрація президента Барака Обами своїми діями прагне підірвати позиції обраного президента Дональда Трампа на міжнародній арені.

Сам Трамп пообіцяв обговорити з розвідкою озвучені на адресу Росії звинувачення і можливість нових санкцій.

"В інтересах нашої країни і її великого народу я зустрінуся з лідерами розвідувального агентства наступного тижня, щоб отримати свіжу інформацію про цю ситуацію", - йдеться в заяві пана Трампа.

Він додав, що США потрібно рухатися далі і "зайнятися більш важливими справами".