Екс-командир ВВ Станіслав Шуляк відхрещувався від розстрілів Євромайдану та "тітушок" у суді

21:15, 02.12.2016
Екс-командир ВВ Станіслав Шуляк відхрещувався від розстрілів Євромайдану та "тітушок" у суді

Станіслав Шуляк - свідок у справі щодо п'яти колишніх бійців "Беркута (Фото з архіву.)

Колишній командувач Внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк стверджує, що застосування вогнепальної зброї 20 лютого 2014 року на Майдані було ретельно сплановано і організовано, що звело нанівець можливість протидії діям нападників.

Він не бачив під час Євромайдану "тітушок" і досі переконаний у правоті своїх дій.

Під час відеодопиту у Святошинському суді Шуляк повідомив, що живе в Сімферополі, на вулиці Тургенєва.

Хоча на зв'язок вийшов з приміщення Ростовського обласного суду Росії.

Станіслав Шуляк засвідчив, що є громадянином України, однак заявив, що відповідатиме на запитання російською мовою.

Зброя ВВшників

Під час допиту екс-командир ВВшників підтвердив, що ухвалив рішення залучити спецпідрозділ МВС "Омега" після 18 лютого 2014 року, коли сталися перші масові жертви протестувальників і правоохоронців.

"Після 18 лютого, після того, як загинули п'ять співробітників Внутрішніх військ від вогнепальних поранень, мною було ухвалено рішення задіяти підрозділ "Омега" для створення резерву на випадок подальшого застосування вогнепальної зброї з боку протестувальників", - сказав Шуляк.

При цьому він визнав, що бійці цього озброєного підрозділу й раніше перебували у тилу розташування Внутрішніх військ.

"Вони зброї не отримували, вони були постійно зі зброєю, тому що перебували у режимі бойового чергування, на яке цей підрозділ заступає щодня", - зазначив Шуляк.

Перед цим він також визнав, що під час несення служби у штатному режимі співробітники Внутрішніх військ мали на озброєнні травматичну зброю.

Невидимі "тітушки"

При цьому Станіслав Шуляк стверджує, що не бачив під час Євромайдану "тітушок".

"Я особисто бачив протестувальників, я бачив бійців, але чомусь жодної людини з характерними ознаками "тітушок" за весь цей час не спостерігав. Напевно, вони якісь невидимі, оці тітушки - де вони були, коли вони були, де застосовувалися", - сказав він.

На уточнююче запитання сторони обвинувачення, хто тоді перебував у Маріїнському парку - протестувальники чи "тітушки", Шуляк відповів, що там знаходилися "люди, які приїхали у Київ, щоб підтримати нас, працівників правоохоронних органів у нашій правоті, у тому що ми правильно захищали закон".

"Я можу перерахувати усі зіткнення, які відбувалися між протестувальниками і підрозділами внутрішніх військ і Міністерства внутрішніх справ, але зіткнення з "тітушками" ніде - ані за доповідіями моїх підлеглих, ані мною - не зафіксовано", - сказав Шуляк.

Розстріл Майдану

Також екс-командувач Внутрішніми військами Станіслав Шуляк стверджує, що йому невідомо про планування спецоперації силового розгону Майдану 20 лютого 2014 року і він особисто такого наказу не отримував і не віддавав.

"Особисто мені ніякі задуми з боку моїх керівників, зокрема, міністра внутрішніх справ, не оголошувалися. Особисто я ніяких наказів відносно цього не віддавав", - сказав Шуляк.

Він при цьому додав, що всі функції внутрішніх військ для виконання ними службових обов'язків визначені відповідним законом, який не вимагає віддавати якісь додаткові накази.

"Можу сказати: ані задуму, ні документів, ані розпоряджень усних чи письмових я не отримував", - зазначив Шуляк.

Хоча при цьому Шуляк не зміг пригадати, чи були на озброєнні бійців спецпідрозділу МВС "Омега" 20 лютого 2014 року в Києві фінські снайперські гвинтівки.

"На озброєнні підрозділу "Омега" такі гвинтівки були. Однак чи були вони 20 лютого, я вам сказати не можу, тому що це не моя компетенція. Крім снайперських гвинтівок "SAKО", у нас було понад 10 модифікацій снайперських гвинтівок. І які саме гвинтівки в цей момент були у підрозділу на руках, я сказати не можу", - зазначив він.

Снайперські гвинтівки

Він також переконував присутніх, що активістів Майдану в цей день розстрілювала "третя сила".

"Коли я дізнався, що від вогнепальної зброї почали гинути люди, була надана негайна команда спецпідрозділу "Омега" негайно встановлювати місця, звідки ведеться вогонь, для припинення можливості застосування вогнепальної зброї", - сказав Станіслав Шуляк.

Екс-командувач ВВ МВС України запевнив, що якби він міг запобігти загибелі людей на Майдані, то він би це зробив.

"Хочу вам сказати, як військова людина, про те, що ці дії було дуже добре і заздалегідь сплановані та підготовлені. Я можу припускати, що кожен стрілок навіть знав кількість своїх пострілів і заздалегідь знав, де і з якого вікна він стрілятиме. Тому всі постріли пройшли за дуже невеликий проміжок часу, ні один постріл не повторився з вогневої позиції, з якої був зроблений раніше, що повністю звело нанівець можливість виявлення позиції, з якої ведеться вогонь і протидії цьому", - розповів Шуляк.

Нагадаємо, Станіслав Шуляк - свідок у справі щодо п'яти колишніх бійців "Беркута", яких звинувачують у причетності до масових розстрілів на вулиці Інститутській в лютому 2014 року.

28 лютого 2014 року Генеральна прокуратура України направила подання до МВС України та СБУ щодо негайного затримання осіб, які причетні до масових вбивств активістів у центрі Києва в період з 18 по 22 лютого 2014 року. У цьому списку опинився й Станіслав Шуляк.