Путін назвав Сенцова терористом і відмовився звільнити

17:07, 02.12.2016
Путін назвав Сенцова терористом і відмовився звільнити

Володимир Путін під час зустрічі з діячами культури.

Президент Росії Володимир Путін публічно відмовився звільняти українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого у Росії до 20 років в'язниці за нібито підготовку терактів у Криму.

 

Про це Путін заявив на зустрічі з діячами культури, яка проходить у Петербурзі у п’ятницю, повідомляють російські ЗМІ.

 

До російського президента звернувся петербурзький режисер Олександр Сокуров, який емоційно вступився за Сенцова: «У мене є щире прохання - давайте розв'яжемо проблему Олега Сенцова. Він засуджений на 20 років таборів. Режисер повинен змагатися зі мною на кінофестивалі, але не сидячи в нашій північній, практично арктичній в'язниці!».

 

 

Утім, це прохання не справило жодного враження на Путіна.

 

«Ми маємо виходити з того, що живемо в правовій державі, і такі питання мають вирішуватися судовою системою. Сенцов засуджений не за творчість. А за те, що взяв на себе абсолютно інші функції... фактично присвятив своє життя терористичні діяльності… Справа не в його позиції, не в тому, що він думає з приводу подій у Криму. Справа в його намірах і підготовці протиправних дій», - відзначив господар Кремля.

 

Коли російський режисер почув відмову Путіна, то додав, що Сенцову можна пробачити «по-російськи, по-християнськи» й додав, що «на ньому смертей немає». "Милосердя вище за справедливість, молю вас", - сказав режисер. 

 

«Слава богу що ні, але могло б бути. Знаю, що питання чутливе і матиму на увазі», - лише відповів Путін.

 

Нагадаємо, що раніше Росія відмовила Україні в екстрадиції Сенцова.

 

Український режисер Олег Сенцов був засуджений російським судом за сфальсифікованими обвинуваченнями до 20 років колонії суворого режиму і зараз відбуває покарання в Якутську.