Криве дзеркало прес-секретаря Путіна: як Пєсков брехав ВВС. Огляд Наталії Лебідь за 30 вересня

18:17, 30.09.2016
Криве дзеркало прес-секретаря Путіна: як Пєсков брехав ВВС. Огляд Наталії Лебідь за 30 вересня

Дмітрій Пєсков і його криве дзеркало шокували ведучого. (Стоп-кадр з відео ВВС.)

У Кремля немає аргументів на користь своєї непричетності до злочинів, скоєних у Сирії та на Сході України. Отже, йому їх треба вигадати.

Іноземна преса вигідно відрізняється від того, що породжує інформ-потік колишнього СРСР, повною розкутістю та неупередженістю.

Прекрасний зразок того, якою має бути робота справжньої «акули пера», являє собою інтерв’ю ведучого програми HARDtalk Стівена Сакура з прес-секретарем Владіміра Путіна Дмітрієм Пєсковим.

Сакур зробив все можливе і неможливе, аби із Пєсковим зав’язався діалог, проте його візаві не був схильним до щирих відповідей. Втім, все це було зрозуміло й так.

Цікаво було подивитися на те, як саме брехатиме путінський речник. Повністю інтерв’ю з перекладом на общєпонятний розмістив сайт російської служби ВВС. 

Найбільш смачні місця "УМ" вирішила перекласти українською.

Брехня перша: Росія хотіла розслідувати злочин по Боїнгу, але злий Захід їй не дав

Передусім співрозмовники торкаються недавнього звіту міжнародної слідчої групи по збитому малайзійському Боїнгу (ми писали про це в огляді за 29 вересня), і Пєсков, що цілком прогнозовано, відкидає всі висновки комісії, називаючи їх попередніми та недостовірними.

«З самого початку ми підтримували ідею всебічного, ретельного і повного розслідування цієї катастрофи. І з самого початку Росія виявляла бажання бути повноправним учасником цього розслідування. На жаль, нам відмовили в праві брати участь в цьому розслідуванні», - говорить він

 Тут, як кажуть у Росії, Пєсков бреше прямо таки «на голубом глазу». По-перше, Росія так «хотіла» розслідування, що аж вистрибувала з лаптєй. Бо ще у 2015-му скористалася правом вето і заблокувала рішення ООН щодо створення міжнародного трибуналу по цій трагедії.

По-друге, попри все прем’єр Нідерландів Марк Рютте таки закликає Росію до співпраці в цьому питанні, про що не далі як позавчора написало голландське видання nrc.nl

Брехня друга: ніяких росіян на Донбасі нема. Самі лише заблукалі бурятські танкісти

Говорячи про російську зброю на Сході України, Пєсков повторює сказане вже мільйон разів: я – не я, і кобила не моя.

«Якщо ви пам'ятаєте, ми і я особисто виключали, що будь-яка російська зброя поставлялася на Україну або що якісь російські військові або війська перебували на території України. І ми як і раніше виключаємо цю можливість», - каже Пєсков.

І ось тут виходить нестиковочка. Бо ще наприкінці 2015-го Путін заявив, що ми, мовляв, «ніколи не говорили, що там (на Донбасі – «УМ») немає людей, які займаються там вирішенням певних питань військової сфери. Але це не означає, що там присутні регулярні російські війська. Відчуйте різницю». 


Пєсков, мабуть, нічого не відчув – він якраз брав третій шлюб, тож було не до того, аби карбувати собі на лобі: «певні питання військової сфери» його співвітчизники таки вирішують. Наприклад, постачають «Буки» для стрільби по пасажирських літаках.

Брехня третя: в Сирії росіян теж нема. Тільки американські дрони літають

Перейшовши від тематики збитого Боїнга до Сирії, Стівен Сакур заганяє Пєскова у глухий кут: «Спецпосланець ООН по Сирії і багато інших вважають, що гуманітарний конвой розбомбили ваші сили. А якщо і не ваші сили, то це зробили сирійські ВПС, що діють за наводкою ваших дронів і ваших розвідданих».

Пєсков парирує: «Тобто ви виключаєте можливість, що це був дрон коаліції, очолюваної США?». «Я просто цитую, що сказав спецпосланець ООН, а також джерела всередині західних сил, які сказали, що є однозначні свідчення того, що два літаки Су-24 перебували в цьому районі в той самий час. Все ці джерела впевнені в тому, що це були або російські, або сирійські ВПС», - відповідає журналіст.

Тим часом однозначного висновку щодо причетності Росії до розстрілу гудковою ООН дійшли всі провідні експерти та політики. І всі цивілізовані засоби масової інформації, наприклад, CNN повторила ці висновки на своїх сторінках.

Однак у Пєскова в очах – американські дрони, і з цим вже нічого не поробиш. Що ж стосується його діалогу з Сакуром, то він триває в стилі «я тобі про образи, а ти мені про гарбузи». «У мене таке відчуття, що ми не дійдемо спільної думки щодо нападу на цей конвой», - не витримує врешті-решт Сакур.

Брехня четверта. Протибункерні бомби? Ні, не чули


«Я ще раз, востаннє повторюю своє питання про протибункерні бомби: вони зроблені в Росії, і Стаффан де Містура, спеціальний посланник ООН, сказав, що ми чуємо свідоцтва про використання цих протибункерних бомб, ми бачимо кадри з величезними воронками», - майже втрачає терпіння Сакур, питаючи Пєскова, чому Росія скоює в Сирії військові злочини.

«Перш за все, якщо ви використовуєте такі слова, як «ми чуємо», кажучи про факти, «ми бачимо кадри», ви не можете довіряти подібним словами, ви не можете довіряти подібним кадрам. Якщо ви говорите про такі серйозні і небезпечні речі, як війна проти тероризму, ви не можете довіряти фотографіям. Ви можете довіряти тільки певним і професійним джерелам інформації: військовим, слідчим органам, і тому подібному», – парирує Пєсков, навіть не помічаючи, яка маячня лізе з-під його пишних вусів. Бо й справді: на що тоді спиратися «слідчим органам», як не на кадри злочинів зокрема?

«Поки що абсолютно очевидно, що Росію звинувачують у військових злочинах», - зауважує журналіст, але й ця його репліка тоне в словоблудді Пєскова. Між тим, що таке протибункерна бомба, можна побачити, зокрема, на фото, яким проілюстровано матеріал на цю тему в британській Guardian. І якщо використання такої зброї – не злочин, то тоді й Путін – не кривавий вбивця, а невинне оленятко Бембі.

Брехня п’ята. «Іскандери» досі регочуть», а санкції нікого не хвилюють


Дивна річ: сам російський прем’єр Медвєдєв заявляє, що «дєнєг нєт», а Дмітрій Пєсков, всупереч «генеральній лінії» продовжує твердити, що економічними санкціями його співвітчизників не налякати. «Ви знаєте, якщо ви запитаєте людей тут в Москві, що б вони вважали за краще: пом'якшення санкцій або ж ще одну зниклу державу, на цей раз в Сирії, то я скажу вам: санкції тут нікого не хвилюють».

«Цікаво, як ви говорите, що санкції в Росії нікого не хвилюють. Економіка в Росії переживає спад, число людей за межею бідності досягло 15%. Росіяни на собі відчувають наслідки економічного тиску. Ціна цієї війни щорічно становить 33 мільярди рублів, - навряд чи це та ціна, яку ви можете дозволити собі в довгостроковій перспективі», - зауважує Стівен Сакур.

«Ми можемо собі це дозволити. Ми можемо собі це дозволити», - двічі повторює Пєсков. «В економічному сенсі ви дуже-дуже далекі від стану наддержави», - зауважує Сакур. «Ну не дуже-дуже, а просто дуже», - відповідає Пєсков.

«Ви говорите про це з посмішкою», - говорить Сакур. Власне, чому б Пєскову й не посміятися? Офіційно задекларований дохід речника Кремля становить 36,7 млн. рублів, щоправда, один тільки годинник Пєскова коштує 38 млн. (620 тисяч доларів), а от дохід його патрона Путіна складає цілих 200 млрд. доларів, пише «Форбс». 

Тим часом у Росії за межею бідності знаходяться 19 мільйонів осіб, передає lenta.ru. Але хай тримаються, не витрачати ж на цих «ніщєбродів», далебі, ті 33 мільярди рублів, на які можна накупити протибункерні бомби.

А якщо серйозно, то Росії має бути не до жартів. Збиття малайзійського Боїнгу, злочини на Сході України та у Сирії, авіакатастрофа під Смоленськом, в якій у 2010-му загинуло польське керівництво… Гаага давно плаче по Путіну і «іже з ним». Лишилось тільки організувати їхню зустріч.

Як повідомляла "УМ", у Великобританії починають судити колишнього бойовика ДНР Бенджаміна Стімсона за тероризм на Донбасі.