Міхо Саакашвілі «намилився» до Грузії: огляд Наталії Лебідь за 28 вересня

19:10, 28.09.2016
Міхо Саакашвілі «намилився» до Грузії: огляд Наталії Лебідь за 28 вересня

«Якщо доведеться, Міша прориє тунель з Одеси до Сололакі (район Тбілісі – УМ), і буде святкувати перемогу з нами», - говорить дружина Міхеїла Саакашвілі Сандра Рулофс.

Про це вона заявила на мітингу колишньої політсили Саакашвілі «Єдиний національний рух», яка включила Рулофс другим номером до свого виборчого списку, передає Depo.ua.

Велике прохання до калбатоно Сандри: не треба нічого рити під нашою Одесою. Краще добудувати дорогу «Одеса-Рені», де робота йде як мокре горить.

Але якщо її чоловікові й це не до снаги, тоді він, мабуть, може спокійно повертатися на батьківщину й займатися там своїми партійними справами, готуючись до цьогорічних парламентських виборів.

Що ж, в Грузії зараз цікаво. І гаряче. А Міхо Саакашвілі виступає там в якості фігуранта «касетного скандалу», який нині розкопує місцева Служба безпеки. Йдеться про те, що знайдено аудіозаписи, де «людина з голосом, схожим на голос екс-президента Грузії, губернатора Одеської області України Міхеїла Саакашвілі обговорює зі співрозмовниками плани на майбутнє.

На записі, імовірно, фігурують депутати парламенту Грузії Акакій Бобохідзе, Нугзар Циклаурі, Петре Цискарішвілі, Акакій Мінашвілі та Гігі Церетелі. Всі вони є провідними фігурами «Єдиного національного руху», пише «Sputnik Geogria».  

А говорили всі вище зазначені достойники про… революційний переворот (так, принаймні, це трактує СБ Грузії). В зв’язку з чим спецслужба і порушила кримінальну справу за статтею «змова з метою насильницької зміни конституційного ладу, повалення або захоплення державної влади Грузії». Одним з можливих підозрюваних по цій справі є і Міхеїл Саакашвілі, додає видання.

Сам ньюсмейкер вже прокоментував місцевій пресі подібні обвинувачення, назвавши запис «бездарним монтажем». «За допомогою такого монтажу Іванішвілі (екс-прем’єр Грузії та один з політичних опонентів Саакашвілі – УМ) хоче запобігти неминучій поразці? У нього не вийде обдурити наш народ», - обурюється Саакашвілі.


Видання «Грузия Online», яке наводить ці слова, нагадує, що на аудіозаписі співрозмовники ймовірного Саакашвілі погоджуються із запропонованим ним революційним сценарієм, проте «якщо це не вийде, тоді потрібно готуватися до коаліцій, а екс-президент не згоден з цим». «Хто хоче готуватися до коаліцій, нехай готується. У мене немає ніякого бажання, не заради цього я борюся», - заявляє Саакашвілі згідно з інформацією «Грузия Online».

Однак, схоже, що Саакашвілі «здають» свої ж соратники. «Саакашвілі готує провокації після парламентських виборів - зі скандальною заявою про це виступили колишні члени афілійованої з «Єдиним національним рухом» молодіжної організації «Вільна зона». Вони звинуватили колишнього президента в намірі штучно дестабілізувати ситуацію в країні (…). Відразу десять осіб заявили про небажання перебувати в лавах руху після того, як вони нібито отримали прямі інструкції від екс-президента. За словами колишнього голови тбіліського відділення «Вільної зони» Бесо Каладзе, після виборів було заплановано блокування державних інститутів, в тому числі МВС», - зазначає «Ехо Кавказу».

А українське видання «Сегодня», відправивши власкора до Грузії, доходить висновку, що шанси Саакашвілі на повернення у велику політику й так є достатньо високими, навіть без жодних революційних переворотів абощо. «Чимала підтримка у Міхо в Батумі: нашому кореспондентові довелося поспілкуватися з жителями курортного міста, і з 20 чоловік рівно половина нахвалювала екс-главу держави і його роботу на посаді. «Об'єктивно, як я бачу, 40% населення Грузії чекають повернення Саакашвілі, 30% вибирають діючих політиків, ще приблизно 10% віддають свій голос за інших кандидатів і решта 20% на вибори не йдуть взагалі», - пояснив нам 55-річний місцевий житель Іраклі».

 

Але все ж таки: повертається Саакашвілі до Грузії чи ні? Відповідь на це питання ми, вочевидь, отримаємо після 8 жовтня – дня проведення парламентських виборів у цій країні. Якщо партія Саакашвілі «Єдиний національний рух», яка зараз має друге місце у рейтингах, таки спроможеться на перемогу, немає жодних сумнівів у тому, що Міхеїл Ніколозович залишить пост одеського губернатора та почне «рити тунель» у бік батьківщини. Якщо ні – він погостить в нас ще. Втім, прес-секретар Саакашвілі Дарина Чиж, якій не вперше спростовувати чутки про звільнення / втечу / від’їзд свого шефа, вкотре зазначає, що голова ОДА буде продовжувати працювати в Одесі, пише «Сегодня».  

Тим часом на «репатріацію» Саакашвілі чекає не тільки його абмітна дружина, котру в Грузії називають місцевою Хіларі Клінтон, а й грузинське МВС. «Будь то Міхеїл Саакашвілі або будь-який інший громадянин, поліція буде діяти так, як визначено законом. Саме за передбаченими законом нормами ми будемо діяти, якщо в Грузію приїде Саакашвілі», - говорить головний міліціонер Грузії Георгій Мгебрішвілі, якого цитує 112 канал. І нагадує: в 2014 році суд Тбілісі заочно заарештував Саакашвілі у справі про розгін мітингу опозиції в грузинській столиці 7 листопада 2007 року. У 2015 році суд відхилив апеляцію захисту на арешт і залишив запобіжний захід без зміни.

Сам Міхеїл Саакашвілі, безумовно, знає про те, як нетерпляче на нього чекають рідні силовики. Але в нього все продумано: «відразу ж після оголошення в ефірі телекомпанії «Руставі-2» результатів екзит-полу на парламентських виборах 8 жовтня він прибуде до Грузії, а за кілька днів до виборів відкриє свій штаб в Туреччині на кордоні з республікою», - передає Інтерфакс з посиланням на грузинські медіа.

І поки триває плавний дрейф грузинського реформатора в бік Турції, згадаємо одну з найкращих цитат все ще чинного одеського губернатора: «Я вірю в Україну і знаю, що у нас все виде». Ми теж віримо в Україну і знаємо, що у нас все вийде. З Саакашвілі чи без нього.