Польща повстала на захист абортів: огляд Наталії Лебідь за 26 вересня

22:50, 26.09.2016
Польща повстала на захист абортів: огляд Наталії Лебідь за 26 вересня

Тисячі поляків вийшли захистити право жінок на аборти.

Цими вихідними сусідня Польща маніфестувала.

Людей на вулиці вивів KOD – Комітет захисту демократії.

«Запрошуємо на спільний марш всіх, хто вірить в наші цінності – свободу, рівність та демократію», - закликали організатори заходу. Це був «протест проти нахабства» правлячої в Польщі партії «Право і справедливість», протест тих, хто «хоче жити в країні, де зважають на думку усіх, а не лише тих, хто переміг на виборах».

Загалом у демонстрації взяли участь 25-30 тисяч людей, передає варшавське телебачення.

Чого хотіли протестувальники? Особливість акції була у тому, що вона зібрала людей з різноманітними вимогами.

Головний лейтмотив – несхвалення рішень Конституційного трибуналу Польщі, котрий, на думку Євросоюзу, порушує окремі політичні та правові принципи його існування.

На віче йшлося про те, що нинішній уряд є надто консервативним, що тільки погіршує та ускладнює відносини Польщі та ЄС.

Протестували також представники медичних профспілок, котрі вимагали підвищення заробітної плати та несли траурний вінок – мовляв, ця галузь в країні помирає. Третій напрям – негативне ставлення до проголошеної реформи школи. Й, нарешті, четвертий момент – повна заборона абортів – ідея, котра, м’яко кажучи, не знайшла підтримки у соціумі, повідомляє американська агенція ABCnews.

Одна з активісток KODу, Людвіка Вуец ) зазначила, що «сьогодні знову доводиться ставати на захист громадянських свобод, прав людини та Конституції».

«Пам'ятайте - демократія не може бути зведена тільки до механічної більшості сейму. Тому що якщо ми в такому примітивному ключі розуміємо демократію, то тоді зміна закону про Конституційний трибунал, поспішне внесення змін в системі освіти, викинутий в сміття проект «Врятуємо жінок» щодо лібералізації ставлення до абортів, є лише прикриттям для подальшого авторитарного правління», - зазначила вона в репортажі ще одного польського телеканалу.

Ті з учасників протесту, котрі найбільше переймалися саме проблемою забороною абортів, вийшли на мітинг у чорному. Хештег #CzarnyProtest давно «прописався» в польському сегменті Фейсбуку, де кампанія на захист прав жінок має свою сторінку.

Річ у тім, що Польща на сьогодні має одне з найбільш суворих законодавств у Європі у сфері можливості переривання вагітності. Досі були три «законні» причини для звернення в абортарій: загроза життю матері, зґвалтуванні та тяжкі генетичні вади плоду. Проте 23 вересня польський Сейм у першому читанні ухвалив проект змін до закону «Про планування родини», який передбачає повну заборону абортів у країні.

Проект був розроблений громадською ініціативою «Стоп абортам» при участі ультракатолицького фонду «Ordo Iuris». Автори посилаються на віровчення Католицької церкви, котра вважає людське життя священним від моменту зачаття до натуральної смерті, і прагнуть змінити так званий аборційний компроміс, що діє у Польщі від 1993 року.

Наразі законопроект пройшов тільки перше читання, проте невтішною ознакою є те, що його підтримали не лише праві консерватори з «Права та справедливості», але й представники політичних сил, що позиціонують себе як ліберали, зокрема, мова про членів «Громадянської платформи». Як зазначає видання «Nasz Wybir», «таке інтимне питання, як переривання вагітності, у якому люди хочуть самі приймати рішення, виявилося більш дієвим фактором мобілізації опозиційного «Праву і Справедливості» електорату, ніж справа з Конституційним трибуналом чи Венеціанською комісією».

«Наразі є два сценарії. Або проект, який повністю забороняє переривання вагітності, на роки зав’язне у сеймових комісіях, що зіграє на руку правлячій партії «Право і справедливість». Так вона і зробить крок убік ультраконсервативного електорату, але й не відлякає своїх більш ліберальних прихильників. Або проект все-таки потрапить знову до пленарної зали, і тоді все залежатиме від того, чи фракції введуть партійну дисципліну під час голосування. Під час першого читання проекту партійні лідери заявили, що дозволяють депутатам голосувати згідно із власним сумлінням», пише «Nasz Wybir».

Видання «Krakow Post» поспілкувалося з учасниками недільної демонстрації та зібрало кілька думок мітинг арів з приводу абортів. «Гражина, 79-річна професорка Ягеллонського університету зазначила таке: «Цей новий закон не є демократичним, і він не захищає права жінок» (…). 20-річна студентка Сьюзен сказала, що ухвалення закону може вплинути на її рішення щодо того, лишатися у Польщі після завершення навчання чи емігрувати до Західної Європи. А її друг Карел переконаний, що «жінки повинні мати вибір, особливо у випадку зґвалтування», пише «Krakow Post». 

 

Ухвалення закону про повну заборону абортів може вартувати правим консерваторам з «Права і Справедливості» перемоги на наступних парламентських виборах. Як зазначається у дискусії, актуалізованій на сайті Бі-Бі-Сі, «костел завжди грав і, як і раніше, відіграє колосальну роль в житті польського суспільства. Ця роль була прогресивною в пору краху комуністичної системи в Польщі. Іоанн-Павло II, поляк на папському престолі, зіграв колосальну роль в русі від авторитарного режиму в бік демократичних свобод. Сьогодні ж церква, можливо, стала гальмом на шляху до загальноєвропейських демократичних цінностей». 

 

Що врешті-решт оберуть поляки, стосується виключно самих поляків. Нам же, як казав поет Павло Тичина, «своє робить». І прагнучи до Європи, не повторювати європейських помилок.