Байден і 101 американське попередження: огляд Наталії Лебідь за 22 вересня

20:57, 22.09.2016
Байден і 101 американське попередження: огляд Наталії Лебідь за 22 вересня

Байден попередив: без реформ Україна повернеться в маріонетки Росії. (Фото АП.)

У разі зволікання з реформами в Україні санкції проти держави-агресора Росії, які раніше ввів Євросоюз, можуть бути зняті.

Про небезпеку такого розвитку подій на наступний день після зустрічі з президентом Петром Порошенко в Нью-Йорку попередив віце-президент США Джозеф Байден, пише агентство Reuters.

«Ми знаємо, що якщо в Євросоюзі знайдуть привід, то буде щонайменше п'ять країн, які вже зараз захочуть сказати «ми виходимо» щодо скасування санкцій проти Москви. У Європі переважають такі настрої: «Агов, до зміни Президента вона [ Україна] все одно належала Росії, у них була своя маріонетка. Яка різниця? Яка до біса різниця? Навіщо ви змушуєте нас брати участь в цих санкціях?» , - емоційно змалював ситуацію Байден.

За його словами, з початку війни Росії проти України він виділяє не менше двох-трьох годин на тиждень на переговори з українським керівництвом, постійно закликаючи їх активізувати реформи, і, одночасно, докладає зусиль, щоб ФРН, Франція та Італія зберігали антиросійські санкції включеними, передає Reuters.

Очевидно, дарма звертати увагу Президента Порошенка на те, що терпіння Заходу – просто на межі. Якщо вже віце-президенту США це не до снаги, якщо він сам не може достукатися до Петра Олексійовича, то «Україна молода» не має амбіцій перевершити другу за значимістю персону у Сполучених Штатах.

Натомість наш журналістський інтерес скерований на те, щоб встановити, хто ж входить у п’ятірку «зрадників», готових відкликати санкції щодо Росії. Відповідь на це питання дає не відоме широкому українському загалу норвезьке видання ABCnyheter, яке надрукувало вельми цікаву статтю під назвою «ЄС готується до бійки через Росію».

«Ставлення до Росії викликало сильні розбіжності в країнах ЄС. Схоже, що це питання буде головною темою на наступній зустрічі лідерів ЄС, яка намічена на жовтень. Санкції ЄС проти Росії - це «дурість», таким є жорсткий вердикт Роберта Фіцо, прем'єр-міністра Словаччини, яка в цьому півріччі головує в ЄС. Крім Словаччини, проти політики санкцій ЄС різко виступили також Чехія та Угорщина.

«Ми хотіли б прозондувати ставлення деяких керівників ЄС, щоб подивитися, якими є наші позиції і наскільки сильним є бажання зміни курсу. На цій підставі наприкінці року ми хочемо провести більш детальну дискусію щодо самих санкції», - говорить один високопоставлений дипломат ЄС. Економічні санкції проти Росії вже продовжені до січня наступного року, і рішення про подальше продовження слід очікувати не раніше грудня. Ця справа викликає підвищену нервозність останнім часом, і вирішальним питанням стає та позиція, яку займуть такі великі країни ЄС, як Німеччина і Франція», - пише ABCnyheter.

Роберта Фіцо, який цього тижня не менш популярний, аніж Джозеф Байден, цитує також Financial Times. В інтерв’ю виданню Фіцо знову виступив за пом'якшення санкцій, які, за його словами, лише завдають шкоди, не маючи при цьому ніякого впливу на російську політику.

Феномен відсутності впливу на Росію через санкції досліджує також The New York Times. Щоправда, в даному разі йдеться не про зміни у зовнішній політиці Росії, а у сприйнятті побудованого в РФ режиму самими росіянами. «Незважаючи на застій в економіці, на санкції, введені Заходом, і на хвилювання в деяких колах через більш суворі заходи уряду щодо громадянських свобод, «Єдиній Росії» вдалося досягти таких значних результатів. Так у чому ж справа? Справа в тій мірі, в якій Путін і його поплічники в Кремлі закріпили повний контроль над російською політикою», - згадує газета недавні російські вибори. 


Однак повернемося до України і до проблеми «активізації реформ», на яку вказує Байден. Така проблема дійсно є, і вона буквально кричить про свою наявність, обертаючись для нашої держави вкрай негативними наслідками. Про них пише, зокрема, Deutsche Welle, вказуючи на те, що якщо до зняття санкцій з Росії справа ще не дійшла, то з екс-чиновників України санкції вже знімають.

«Суд Європейського Союзу визнав законність блокування в ЄС рахунків Віктора Януковича, його сина Олександра та екс-глави президентської адміністрації Андрія Клюєва. У той же час суд скасував санкції 2014 року, оскільки тоді позивачі спиралися на недостатню фактичну базу. Українські борці з корупцією не вважають це поразкою, але відзначають млявість і недостатній професійний рівень слідчих, які займаються економічними та корупційними злочинами режиму Януковича всередині країни», - зазначає видання, присвячуючи довгу статтю справі Януковича в усіх її правових нюансах.

Насамкінець не можна не відзначити, як сильно радіють нашим проблемам в Росії. І не просто радіють, а перекручують суть новини, пов’язаної з Джозефом Байденом. За версією одного з російських видань, слова віце-президента США слід сприймати як «один з досить серйозних кроків у спробі натиснути на Порошенка для просування у виконанні мінських домовленостей». 

У цьому трактуванні, як сказав би милий російському серцю поет, «смешались в кучу кони, люди», адже до жодних Мінських угод Байден своє попередження не прив’язував. Але провал держави Україна відкриває дуже широкий простір для будь-яких інтерпретацій через бездарний стиль правління нашої керівної верхівки. І це також слід брати до уваги «відповідальним за реформи».