Порошенко і Дуда домовилися узгодити спільну історію України і Польщі

13:59, 24.08.2016
Порошенко і Дуда домовилися узгодити спільну історію України і Польщі

Після параду в Києві Дуда і Порошенко поговорили про історію. (АП)

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що польська та українська сторони продовжать діалог щодо спільних сторінок історії, і сподівається, що вже в грудні будуть узгоджені "конкретні речі".

Про це він роказав журналістам у Києві після зустрічі з Президентом України Петром Порошенком.


"Ми говорили з президентом про складні питання, пов'язані з історією та історичною пам'яттю. Ми продовжуватимемо діалог з цього питання, спільно прагнутимемо до того, щоб він був ще більш продуктивним, ніж сьогодні. Ви можете сподіватися також на наші узгоджені дії в цьому питанні. Уже в грудні, думаю, ми зможемо говорити про конкретні речі ", - пояснив Дуда.

Також президент Польщі запросив главу української держави до Варшави 2 грудня.

"Ми сьогодні з паном президентом Петром Порошенко провели хорошу розмову. Я в черговий раз запросив пана президента до Варшави. Сподіваюся, що вдасться узгодити наші графіки, щоб цей візит відбувся 2 грудня, в символічний день, коли Польща визнала незалежність української держави", - сказав Дуда після зустрічі з Порошенком.

"Я був би дуже радий, щоб візит відбувся саме цього дня", - додав при цьому президент Польщі.

Водночас Петро Порошенко запевнив, що українська сторона готова до відповідального і конструктивного діалогу з проблемних сторінок спільної історії. "Українсько-польський діалог має і надалі базуватися на формулі єднання і взаєморозуміння наших народів, зокрема і на тому, що закріплено в заяві президентів від 27 травня 1997 року", - сказав він.

Україна і Польща мають знайти ту концепцію, що задовольнить обидві країни, а історичні питання залишити історикам, вважає Президент України. Він переконаний, що українсько-польський діалог "ні в якому разі не повинен працювати на користь третіх країн", а від ускладнення відносин не виграють ні поляки, ні українці.