Петро Порошенко: «Товаріщ москаль, на Украіну шуток не скаль!»

12:14, 24.08.2016
Петро Порошенко: «Товаріщ москаль, на Украіну шуток не скаль!»

Президент вірить у повернення Криму і Донбасу дипломатичним шляхом. (АП)

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна пам'ятає про своїх громадян на окупованому Донбасі та в анексованому Криму і бореться за повернення цих територій під суверенітет держави. До держави-агресора він звернувся словами поета Володимира Маяковського: «Товаріщ москаль, на Украіну шуток не скаль!».

 

Про це Порошенко сказав на Майдані Незалежності в Києві під час військового параду до 25-ї річниці Незалежності у середу.

 

«Окремо хотів би привітати зі святом Незалежності українських патріотів в анексованому Криму і на окупованому Донбасі. Дорогі мої, ми вас любимо, ми про вас пам'ятаємо і наполегливо боремося за ваше повернення в Україну», - зазначив глава держави.

 

За його словами, Україна робить це не військовим, а політико-дипломатичним шляхом,

 

«...тому що думаємо про вас. Це Кремль сприймає землю українського Донбасу як театр бойових дій, а мешканців регіону - як гарматне м'ясо для задоволення своїх імперських амбіцій. А для нас - ви наші, рідні, близькі, тимчасово розлучені зі своєю українською родиною, яка обов'язково об'єднається», - додав Петро Порошенко.

 

На думку Президента, гарантом втілення планів про європейське майбутнє для України виступає українська армія.

 

«Озираючись назад на понад два роки війни, можна впевнено стверджувати, що ворогу не вдалося реалізувати жодної стратегічної задачі, і він не зміг поставити Україну на коліна. За це свої життя віддали 2504 українських воїнів. Ми схиляємо голови перед пам’яттю героїв, які віддали своє життя за мирне майбутнє України. Повік не забудемо і не пробачимо ніколи!», - зазначив Петро Порошенко.

 

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять українських воїнів і мирних громадян України, які загинули у війні, що розв'язав російський агресор.

 

За даними адміністрації Президента, на фронт через військомати пішли майже 300 тис. бійців. До того ж, щомісяця до лав ЗСУ вливаються близько 6 тис. вояків-контрактників.

 

«До кінця року ми очікуємо більше 20 тис. контрактників. Наразі 75% армії  - контрактники. При цьому триває формування військового резерву, який складає понад 80 тис. воїнів. Україні ще знадобляться роки і десятки мільярдів гривень, щоб спати спокійно», - повідомив Петро Порошенко.

 

Водночас, за його словами, нашим ворогом є «країна, військовий бюджет  якої в десятки разів перевищує український». Утім, «українці серйозно готові і далі боротися за свою незалежність».

 

Головной наш гарант – це ЗСУ. І це куди серйозніше за Будапештський меморандум. Агресору краще згадати пораду російського поета Володимира Маяковського: «Товаріщ москаль, на Украіну шуток не скаль!», - додав Президент під гучні оплески і вигуки присутніх.

 

Участь у святкових заходах на Майдані взяли перші особи держави, президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, а також президент Польщі Анджей Дуда.