Олеся Островська-Люта очолила "Мистецький Арсенал"

18:08, 07.07.2016
Олеся Островська-Люта очолила "Мистецький Арсенал"

Львів’янка, радниця міністра культури Олеся Островська-Люта стала новим гендиректором Державного підприємства «Мистецького Арсеналу». До того гендиректором «Мистецького Арсеналу» була Наталя Заболотна.

 

Переможця конкурсу оголосили на другому засіданні конкурсної комісії 7 липня. За словами керівника прес-служби «Мистецького Арсеналу» Анастасії Герасімової, за Олесю Островську-Люту проголосували п'ятероз дев’яти членів конкурсної комісії.

 

Засідання конкурсної комісії тривало п’ять годин. Не обійшлося і без клоунади під час відбору директора «Мистецького Арсеналу».

 

 

«Те, що сьогодні відбувалося під час засідання комісії, яка обирала нового генерального директора Мистецького Арсеналу, важко назвати навіть фарсом. Купа бруду, брехливої інформації, псевдоатошники, які просто так заходять на режимний об’єкт типу до друзів, мордовороти в костюмах… Мордор нікуди не дівся. Гидко», – написала у Facebook Анастасія Герасімова.

 

«Якщо є людина в цій країні, яка може змінити Арсенал– це ти»,  – культуролог Катерина Ботанова привітала Олесю Островську-Люту з посадою гендиректора «Мистецького Арсеналу».

 

Під час фінального етапу добору кандидати представили по 2 стратегії розвитку «Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал»– на 1 та 5 років.

 

Олеся Островська-Люта запропонувала перетворити «Мистецький Арсенал»на креативний кластер, який інтегруватиме всі види мистецтва, буде підтримувати таланти і стане флагманом для культури в Україні.

 

Він складатиметься із мистецьких лабораторій – літературної, театральної, музичної, а також освітньої. "Мистецький Арсенал", на її думку, щороку повинен проходити аудит, бажано одним із членів Великої четвірки, та оприлюднювати звіт.

 

Культуролог за освітою, Олеся Островська-Люта працювала у благодійних фондах «Відродження», «Центр сучасного мистецтва», «Розвиток України». Нині є керівником аналітики Аналітичного центру pro.mova та експертом платформи «Культура-2025».

 

Олеся Островська-Люта поділилася своїми враженнями:

 

«Мені досі дивно і трохи страшнувато, що сьогодні комісія обрала директором "Мистецького Арсеналу" саме мене. Я не вірила в це якось до самого кінця. загалом, і подаватися - зібравши волю в кулах - вирішила в останній момент, поговоривши - мабуть - з мільйоном людей. бо все ж таки Арсенал - це місце, яке надихає і допомагає реалізувати власний потенціал. воно спокушає професійними викликами.

 

Але сьогодні мене вразив перебіг засідання - так не має бути. Не має бути всіх цих емоцій, спроб дискредитувати різних кандидатів, поставити в незручне становище абсолютно непроханою підтримкою (?). Видихаючи, я можу лише подякувати всім тим, хто все ж таки працював до кінця. і всім, хто підтримав мене добрим словом вже тут на фб) і взяти трішечки часу, щоб зрештою видихнути. і подумати».

 

На місце гендиректора претендувала попередня керівниця «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна, яка займала цю посаду з травня 2010 року, а з 2006 до 2010 року була директором «Українського дому».

 

 

Результатом конкурсу Наталя Заболотна вкрай незадоволена. "Брудне куплене судилище - з чернігівськими тітушками, готовим кандидатом від влади!!!" - написала екс-директор "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна у Facebook.

 

Окрім Заболотної, на конкурс на посаду гендиректора «Мистецького Арсеналу» претендували художник Федір Олександрович,режисерка Оксана Чепелик, культуролог Владислав Тузов.