«Закон Савченко» хочуть відкорегувати

15:11, 30.06.2016
«Закон Савченко» хочуть відкорегувати

Завдяки "закону Савченко" на волю вийшло чимало рецидивістів.

Міністерство юстиції та Міністерство внутрішніх справ розробили законопроект про внесення змін до так званого «закону Савченко» і внесли його до Верховної Ради. Адже згаданий закон у нинішній редакції спричинив погіршення криміногенної обстановки.

 

Про це повідомив журналістам у четвер на брифінгу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 

«Дійсно, криміногенна ситуація з тяжкими та особливо тяжкими злочинами мала сплеск. Тому що ці люди (достроково звільнені за «законом Савченко» – Ред.) скоїли рецидив. Значна частина з них провела на свободі не більше 2 тижнів, - каже глава МВС. - Місяця півтора тому разом з міністром юстиції ми обговорювали цю ситуацію. Ми внесли відповідні пропозиції в парламент, щоб відкоригувати цей закон в частині, що стосується рецидивістів і засуджених за тяжкі злочини.»

 

 

Нагадаємо, в грудні 2015 року Президент Петро Порошенко підписав закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання, який передбачав внесення змін до Кримінального кодексу України».

 

 Найпопулярніша законодавча зміна серед засуджених і арештованих: зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Співавторкою та однією з ініціаторок цього законопроекту стала льотчиця та народний депутат Надія Савченко, яка на той час перебувала під арештом в Росії. Тому цей закон неофіційно отримав назву «закон Савченко».

 

Вже у квітні 2016 року в Генпрокуратурі повідомили, що завдяки «закону Савченко» на волю вийшли майже 6 тисяч осіб, засуджених за тяжкі злочини. Зокрема, збули звільнені й колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич і колишній народний депутат Віктор Лозинський.

 

У зв'язку з цим, Мін'юст та Генпрокуратура виступили за внесення змін до цього поспіхом ухваленого закону, оскільки вважають його небезпечним для суспільства. Сама Надія Савченко, вже після повернення в Україну, висловилася проти внесення змін до цього закону, назвавши його «правильним».