Угода з Євроюстом допоможе повернути вкрадене Януковичем – генпрокурор Юрій Луценко

10:47, 28.06.2016
Угода з Євроюстом допоможе повернути вкрадене Януковичем – генпрокурор Юрій Луценко

Юрій Луценко підписує угоду з Євроюстом (Фото з сайту Адміністрації Президента)

«Україна стала членом Євроюсту. Відтепер ми можемо створювати спільні слідчі групи, швидше отримувати інформацію, збирати докази, координувати дії проти міжнародної злочинності», – після підписання двосторонньої угоди у Брюсселі у Facebook написав генеральний прокурор України Юрій Луценко.

 

У понеділок у рамках робочого візиту президента Петра Порошенка до Брюсселя угоду про співпрацю України та Європейської організації з питань юстиції (Євроюст)  підписали генпрокурор Юрій Луцено та президент Євроюсту Мішель Конінкс.

 

Двостороння угода з Євроюстом допоможе повернути Україні незаконно привласнені державні активи килишній високопосадовців, зокрема вкрадене «сім’єю» Януковича, а також відслідкувати перерахунки з одного офшору на інший, про це розповів «Укрінформу» Юрій Луценко.

 

«Як відбувається на цей момент: ми питаємо, чи правда, що у Британії відбувся перерахунок з такого-то офшору на такий-то. Деякі країни надають відповідь через місяць – деякі через три роки... Отже, це неефективно. Є багато країн, які затягують відповідь, і поки що ми не можемо на це ніяк вплинути. Нині ми стали повноцінним членом організації, яка створена для того, щоб швидко обмінюватися подібною інформацією»,–  пояснив генпрокурор України.

 

«Набрання чинності Угодою створить правову основу для використання Україною можливостей Євроюсту та передбачає реальне підвищення ефективності компетентних органів України та ЄС у розслідуванні і переслідуванні тяжких злочинів транснаціонального характеру, зокрема тероризму, незаконного обігу наркотиків, торгівлі людьми, корупції, кіберзлочинності, відмивання коштів, шахрайства та інших злочинів, вчинених за участю транскордонних злочинних організацій. Співробітництво сторін здійснюватиметься шляхом створення спільних слідчих груп, оперативного обміну інформацією, координації дій з протидії транскордонній злочинності, сприяння збору доказів, проведення інших процесуальних дій та надання правової допомоги», –повідомляється на сайті Адміністрації Президента.