Олег Скрипка концертуватиме на «ЩедрикФесті» у прифронтовому Покровську

13:31, 24.12.2018
Олег Скрипка концертуватиме на «ЩедрикФесті» у прифронтовому Покровську

Олег Скрипка виступить із концертом у рамках фестивалю-конкурсу хорових колективів на Донеччині (фото: сторінка музиканта у "Фейсбуку")

Відкриття всеукраїнського конкурсу хорових колективів "ЩедрикФест", який пропагує творчість українського композитора Миколи Леонтовича і його відому в усьому світі Різдвяну музичну композицію, відбудеться 26 грудня у мистецькому салоні головного (червоного) корпусу Київського національного Університету імені Тараса Шевченка.
 
Саме у стінах цього знакового для України учбового закладу відбулося перше публічне хорове виконання "Щедрика" у 1916 році, яке принесло Миколі Леонтовичу визнання і славу. Тоді подільську щедрівку, над музикою до якої композитор працював упродовж шести років, із кількома повтореннями на "біс" проспівав хор Київського університету. Диригував Микола Леонтович. Ця подія стала стартом для уже понад столітньої тріумфальної мандрівки української Різдвяної пісні країнами і континентами.
 
Трьом конкурсним дням "ЩедрикФесту", один з яких проходитиме у Києві, а два - на Донеччині, де Микола Леонтович працював над створенням свого найупізнаванішого твору, передував відбірковий тур. У ньому взяли участь 40 вітчизняних хорів.
 
Професійне журі, у якому й представники з Естонії та Македонії, відібрало 18 найкращих дитячих та дорослих колективів. Серед них - київські Муніципальна академічна чоловіча хорова капела імені Левка Ревуцького, камерні хори "Софія" і "Кредо", Чоловічий хор Київського Свято-Введенського монастиря AgiaDimitra, львівські "Гомін" і студентські "Дівочі мрії", титуловані колективи з Харкова, Чернігова, Рівного, Стрия  і Покровська.
 
Змагання за право стати учасником світового турне кращого українського хору. Фото: shchedrykfest.com.ua
 
За підсумками конкурсу в трьох номінаціях буде обрано найкращий український хор, який отримає право здійснити ювілейний тур Європою й Америкою - як хор Олександра Кошиця 100 років тому.
 
Не лише хоровою музикою наповнять два конкурсні дні фестивалю Покровськ, до якого менше 100 кілометрів від окупованого Донецька. Вперше у ще донедавна Красноармійську облаштовується справжнє Різдвяне містечко. 
 
"ЩедрикФест" стане однією з наймасштабніших всеукраїнських культурних подій на Донбасі за останні роки, що дуже актуально у зв'язку з російською військовою агресією на Сході України. 
 
Відомий музикант-мультиінструменталіст, вокаліст, композитор, лідер гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка, дасть великий оупен-ейр концерт у Покровську у рамках проведення фестивалю хорових колективів.
 
І цей вибір невипадковий. "Щедрик" у виконанні Олега Скрипки та Ле Гранд Оркестру став звукорядом однойменного мультфільму і став сучасним Різдвяним хітом. 
 
У 1904-1908 роках у пристанційному селищі Гришино (нині Покровськ) Микола Леонтович працював у залізничній школі, викладав музику та співи й організував перший в Україні робітничий хор працівників залізниці. Саме на Донеччині створював і свого "Щедрика".
 
Нині в Покровську працює дитяча музична школа імені Миколи Леонтовича; влітку нинішнього року відкрито скульптурну композицію на честь композитора; закладено камінь майбутнього музею "Щедрик".
 
Олег Скрипка виступить із концертом у рамках фестивалю-конкурсу хорових колективів на Донеччині. Фото зі сторінки музиканта у "Фейсбуку"
 
У Покровському історичному музеї дбайливо зберігається різьблена дерев’яна таріль, власноруч зроблена батьком композитора Миколи Леонтовича і подарована сину, про існування якої загал дізнався недавно. На цій сухарниці зображена маленька ластівка - щедрик, яка для українців була символом приходу нового року в березні, символом пробудження і нового життя.
 
Авторське зображення щедрика з автентичної тарелі з точністю передано на емблемі хорового конкурсу "ЩедрикФест". Сухарниця з ластівкою - і на статуетках для його переможців. А ще вона 27 грудня постане у Покровську пам'ятним знаком. 
 
У передноворічні дні проведення "ЩедрикФесту" очікується встановлення двох національних рекордів України: одночасне виконання "Щедрика" 2 тисячами 500 жителів Донеччини і гостей регіону, а також прикрашання нооворічної ялинки у Покровську Донецькій області більше 5 тисяч дзвіночків. Нагадаємо, у світі українську подільську щедрівку на музику Миколи Леонтович знають в англомовній версії як Carol of the Bells ("Гімн дзвіночків").
 
Із травня по грудень 2019 року пройде ювілейне турне кращого українського хору - володаря Гран-прі фестивалю "ЩедрикФест" країнами Європи (Австрія, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Франція, Чехія, Швейцарія) та Америки (Канада і США) на честь тріумфу "Щедрика" Миколи Леонтовича і 100-річчя Української Республіканської капели (УРК) під керівництвом Олександра Кошиця, яка гастролювала світом з українськими піснями у 1919-1924 роках. 
 
Нагадаємо, у Києві проходить масштабна виставка "Маестро Різдва" про Миколу Леонтовича і його "Щедрик".