У Єревані вуличні музики влаштували акцію протесту через затримання колег-українців

13:44, 31.08.2018
У Єревані вуличні музики влаштували акцію протесту через затримання колег-українців

Вуличні музиканти протестують проти силових дій поліції (Фото: Тигран Петросян для «Кавказького узла»)

У столиці Вірменії Єревані вуличні музиканти влаштували акцію протесту через те, що їх колег-українців затримали напередодні поліцейські із перевищенням сили.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на іноземні ЗМІ.

В акції на підтримку затриманих українців взяли участь сотні жителів вірменської столиці, а також музиканти, які прийшли зі своїми інструментами підтримати колег.

Як повідомляли очевидці у Facebook, під час затримання музикантів поліцейські скрутили руки одного з артистів і поклали його на землю обличчям вниз. Затримання музикантів правоохоронці пояснили тим, що вони вжили алкоголь. Силовики також стверджують, що вуличні музиканти порушили громадський порядок і сперечалися, використовуючи ненормативну лексику.

Згідно з повідомленням прес-служби республіканської поліції, поліція затримала двох громадян України на підставі 175 статті КпАП «Вживання алкогольних напоїв у громадському місці або знаходження в нетверезому стані». Зазначено, що після складання протоколу про адміністративне порушення, обох музикантів відпустили.

Те, що музиканта поклали на асфальт, поліцейські пояснили тим, що він «надавав пасивний опір».

«Відповідно до закону пасивний опір можна зламати, застосувавши фізичну силу», — йдеться в повідомленні поліції.

На місце акції протесту прибув шеф республіканської поліції Валерій Осіпян, який розповів журналістам про інцидент. За його словами, силовики не вчинили протизаконні дії при затриманні музиканта.

Шеф поліції додав, що вуличні музиканти можуть грати до 23.00, не перевищуючи допустиму норму звуку.

«Закон не дозволяє шуміти і порушувати спокій містян після 23.00. І поліція повинна стежити, щоб ця норма не була порушена. Але навіть якщо хтось порушив положення закону, це не означає, що проти нього треба застосовувати силу», — зазначила членкиня Ради старійшин блоку «Елк» Ані Самсонян, яка засудила дії поліції.

Про підтримку вуличних музикантів заявила також міністерка культури Вірменії Ліліт Макунц.

Нагадаємо, у столиці Грузії Тбілісі вибухнули протести через вирок винним у смерті 16-річного юнака. Батько загиблого підлітка Заза Саралідзе впевнений, що, окрім двох підлітків, засуджених за причетність до цього злочину, є ще кілька вбивць, яких, на його думку, покриває уряд, бо вони є синами або родичами високих чиновників, зокрема прокурора Мірзи Субеліані.