В Росії влаштують прискіпливу перевірку концертів Лайми Вакуле

13:33, 18.08.2018
В Росії влаштують прискіпливу перевірку концертів Лайми Вакуле

Лайма Вакуле не давала великих концертів у Росії вже 4 роки

В Росії планують перевірити концертну діяльність Лайми Вайкуле, яка заявила, що ні за які гроші не поїде в Крим через санкції ЄС, накладені після окупації.

Про це повідомляє Дождь.

Перевірку іноземних артистів, серед них і Лайми Вайкуле, ініціювала громадська рада при ГУ МВС Москви. Про це РБК заявив глава робочої групи з питань злочинності в сфері економіки ради Олександр Хамінскій.

Радіостанції «Говорить Москва» він уточнив, що звернувся з проханням до глави МВС Володимира Колокольцева.

«Необхідно зібрати інформацію про виступи на корпоративних і приватних заходах, на афішних гастролях. Встановити дати та матеріали фото- і відеофіксації. Необхідно зробити запити в прикордонну службу ФСБ про дати в'їзду, виїзду. Потрібно опитати персонал концертних майданчиків», - перерахував він слідчі дії стосовно іноземних артистів, які потрапили в немилість через незгоду із політикою Кремля.

За словами члена ради, він вивчає оподаткування артистів, які виступають на корпоративах і приватних заходах. Він вважає, що для них потрібно створити особливий податковий режим і штрафувати за його порушення.

Олександр Хамінскій нагадав, що раніше «були проблеми з оформленням на роботу сусідів із Середньої Азії», а зараз вони можуть купити патент на право працювати в Росії і в результаті «корупційну складову» в цій ситуації вдалося «закрити».

«Я перепрошую, але чим таджик відрізняється від Лайми Вайкуле з правової точки зору і статусу іноземного громадянина? Перед законом усі рівні », - заявив член ради при МВС.

Зарубіжні артисти нібито приїжджають в Росію виступати на приватних заходах по туристичній візі. Таким чином вони незаконно здійснюють трудову діяльність в Росії, так як для комерційних виступів потрібна робоча віза, а для безкоштовних - гуманітарна, пояснив представник МВС Росії.

Перевірку ініціювали 15 серпня.

Продюсер і партнер Вайкуле Андрій Латковський заявив «Говорить Москва», що її діяльність в Росії законна і до них «ні з яких органів не зверталися». Він уточнив, що в Росії артистка чотири роки не виступає - «може тільки якийсь корпоративчик».

«У нас, якщо що і відбувається, то там все ясно і зрозуміло, платимо всі податки так далі», - запевнив продюсер.

Нагадаємо, Лайма Вайкуле заявила в Одесі, що не поїде виступати в окупований Крим, бо "європейцям заборонено". Згодом вона додала, що готова заспівати на півострові безкоштовно, але якщо санкції ЄС будуть зняті, тобто після завершення окупації.

У відповідь на такі заяви із Росії на адресу співачки почали лунати образи та погрози