На Трійцю в Києві традиційно освячують кобзи та бандури

11:13, 27.05.2018
На Трійцю в Києві традиційно освячують кобзи та бандури

Кобзарі сьогодні збираються у Михайлівському соборі в Києві (Фото з архіву)

У Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві українські кобзарі традиційно освячують нові музичні інструменти в рамках фестивалю "Кобзарська Трійця".

Фестиваль проводиться щороку на Трійцю, адже саме цей день був традиційним днем початку сезона кобзарювання в нашому регіоні, тоді як на Півдні України сезон починався на Паску.

У цей день, за переказами, кобзарі й лірники збиралися біля Лаври й настроювали свої інструменти під церковні дзвони - замість камертону.

На Трійцю також освячувалися нові інструменти, а молоді кобзарі проходили «одклінщину» - традиційний обряд, після проходження котрого молодий кобзар мав право йти на свій хліб, а трохи старші — «визвілку», тобто обряд, після котрого кобзар мав право мати вже своїх власних учнів, та починали самостійне кобзарське життя.

Також заходи відбуваються  в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» - із майстер-класами, виставками, презентаціями, концертами, науково-практичною конференцією «Актуальні питання сучасного виконавства на традиційних кобзарських інструментах» і, звісно ж, українськими танцями у супроводі капель троїстої музики.

Фестиваль буде цікавим кожному, незалежно від віку та виду діяльності, адже нестиме у собі інформацію з глибини віків національної культури, зачатки якої закладені в нас на генетичному, ментальному рівні. Вхід вільний, а з детальною програмою можна ознайомитися на сайті музею.