Біля черкаської філармонії на тросі літає 150 кілограмова скрипалька

09:10, 20.05.2018
Біля черкаської філармонії на тросі літає 150 кілограмова скрипалька

Хоча автор скульптури в Черкасах назвав її "Висока нота", місцеві її охрестили "Скрипалькою" (фото: Прочерк)

У центрі Черкас у субботу, в рамках Дня вуличної музики, відкрили унікальну скульптуру скрипальки. Вона летить у повітрі біля обласної філармонії на семиметровій висоті.

Вага бронзової фігурки, яка зручно вмостилася на натягнутому в повітрі тросі зі скрипкою у руках, близько150 кілограмів, а висота – півтора метри. Трос тягнеться від стіни філармонії і до спеціального опорного стовпа.

Повітряну скульптуру її автор, столичний скульптор Олександра Лідаговський, назвав «Високою нотою». Він каже, що на виготовлення скрипальки пішло півтора року. А ідею запропонували самі черкащани, запозичивши її у польському Гданську, де вже літає повітряний рибалка.

«Рішення про встановлення такого незвичайного елементу благоустрою біля обласної філармонії виконком прийняв ще в грудні минулого року. Ініціаторами та спонсорами цього проекту стали місцеві кампанії ТОВ "Сатурн-Холдинг" і ГК "Укравіт", – розповідають у Черкаській міській раді.


(Фото прес-служби Черкаської міської ради)

«Черкаси – це наше місто і ми вважаємо своїм обов'язком взяти участь у становленні нового, привабливого для городян і туристів міського середовища. Тому, коли було прийнято рішення, в тому числі і в ході громадських слухань, про створення нової міської скульптури, ми запросили для роботи одного з кращих сучасних скульпторів України», – наголошує засновник «Сатурн-Холдинга» Олександра Громико.

Як тримається на тросі скрипалька – це таємниця скульптора і спонсорів.

Але, кажуть, вона не впаде. Тільки розгойдуватиметься, якщо буде вітер.

У соціальних мережах черкащани здебільшого схвально відгукуються про нову «міську жительку», яка літає біля філармонії. Але дехто жартома запитує, мовляв, чи варто неподалік паркувати авто?