У Киргизстані видали українською національний епос «Манас»

17:23, 12.05.2018
У Киргизстані видали українською національний епос «Манас»

Пам'ятник Манасу в Киргизстані.

Український переклад національного киргизького епосу "Сказання про Манаса, Семетея і Сейтека" вийшов у Киргизстані.

 

Про це повідомив Посол Киргизької Республіки в Україні Жусупбек Шаріпов під час літературно-художнього вечора, присвяченого презентації епосу "Манас" та заходів до 90-річчя від дня народження всесвітньовідомого киргизького письменника Чингіза Айтматова.

 

"Державне агентство у справах місцевого самоуправління і міжетнічних стосунків при уряді Киргизької Республіки в партнерстві з українською діаспорою Киргизстану "Берегиня" здійснило проект - киргизький народний героїчний епос "Манас" мовою Тараса Шевченка. І сьогодні епос "Манас" стає також культурним надбанням українського народу, а наші народи стають ще ближчими", - підкреслив Жусупбек Шаріпов.

 

Дипломат зазначив, що переклад з киргизької на українську здійснили Володимир Нарозя, голова громадської організації "Берегиня", та Микола Бондаренко.

 

Епос "Манас" - це художньо-поетичне відображення тисячолітньої історії киргизької державності. Він являє собою трилогію про самого Манаса, його сина Семетея та онука Сейтека. На відміну від інших епосів світу, він повністю викладений у віршованій формі і нараховує більше півмільйона рядків.

 

У 2013 році "Манас" було включено до списку шедеврів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Також "Манас" занесений до Книги рекордів Гіннеса як найбільший епос у світі.

 

Жусупбек Шаріпов також розповів про відзначення 90-річчя від дня народження  класика киргизької і світової літератури Чингіза Айтматова (1928 - 2008).

 

Посол нагадав, що твори Айтматова дотепер є інтелектуальною візитівкою киргизької нації, вони були перекладені 176 мовами світу і видані у 128 країнах тиражем понад 100 мільйонів примірників. За даними ЮНЕСКО, Айтматов є одним із найпопулярніших авторів сучасності. Міжнародна організація тюркської культури оголосила 2018-ий Роком Чингіза Айтматова.

 

"У Киргизстані і багатьох країнах світу широко відзначається ювілей письменника. Сьогодні ми починаємо цикл творчих і освітніх заходів, присвячених 90-річчю киргизького народного письменника Чингіза Айтматова, які Посольство Киргизької Республіки в Україні проведе спільно з Міністерством культури України та громадськими організаціями", - зазначив Шаріпов.

 

І додав також, що чимало творів Айтматова перекладені українською мовою, а нещодавно вийшли в перекладі його "Біла хмарина Чингізхана" і "Когда падають гори", здійснені Миколою Васьківим.

 

"Ласкаво просимо в світ "Манаса" і світ творчості Чингіза Айтматова", - запросив посол.