У Польщі знімають фільм «Гарет Джонс» про Голодомор

13:26, 28.04.2018
У Польщі знімають фільм «Гарет Джонс» про Голодомор

Стрічка "Гарет Джонс" є спільним виробництвом України (Kinorob), Польщі (Film Produkcja) та Великої Британії (Crab Apple Film).

Зйомки фільму про Голодомор в Україні “Гарет Джонс”, режисером якого є Агнєшка Голланд, відбуваються на півдні Польщі в містах Катовіце, Домброва Гурніча, Сосновєц та на їхніх околицях.

 

Про це повідомила пані Голланд під час прес-конференції у Катовіце.

 

Режисер підкреслила, що Голодомор залишив дуже глибоку рану в свідомості українського народу і цю трагедію можна порівняти до Голокосту євреїв в роки Другої світової війни.

 

“Крім України, люди довго не знали про цей голод, а в самій Україні про це не можна було говорити. Ця пам'ять десь завмерла в людях”,- зазначила Голланд.

 

Загалом у Сілезькому воєводстві на півдні Польщі зйомки триватимуть упродовж 13 днів. У них в масових сценах візьмуть участь до 500 осіб. Місця та будинки цього гірничого регіону Польщі у фільмі замінять Москву, Мюнхен, Нью-Йорк, і навіть український Донбас.

 

Зйомки фільму вже відбулися в Україні. Крім півдня Польщі, вони також триватимуть у польських Варшаві, Каліші та завершаться у Шотландії.

 

У фільмі знімаються відомі британські актори Джеймс Нортон (у ролі Гарета Джонса), Ванесса Кірбі (у ролі Ади Брукс), Петер Сарсгаард (Волтер Дюранті). Росіян у фільмі частково грають польські актори Міхаліна Ольшанська, Беата Позьняк і Кшиштоф Пєчинський.

 

"Гарет Джонс" – це історія відомого британського журналіста-розслідувача, який, попри смертельну небезпеку, вирушив до Радянської України, щоб викрити та донести до світової спільноти всю правду про трагедію Голодомору.

 

Загальний бюджет стрічки спільного виробництва України (Kinorob), Польщі (Film Produkcja) та Великої Британії (Crab Apple Film) - близько 10 млн доларів (262,2 млн грн), з них майже 26 мільйонів гривень виділяє Держкіно України.

 

Прем’єру фільму заплановано на початок 2019 року.