Бюст Лесі Українки викрали із фасаду музею в Києві

08:25, 05.03.2018
Бюст Лесі Українки викрали із фасаду музею в Києві

Будівля музею до та після викрадення погруддя Лесі Українки (Музей видатних діячів української культури / Facebook)

Бронзове погруддя Лесі Українки зникло із фасаду Музею видатних діячів української культури в Києві.

Про це повідомляє Музей видатних діячів української культури у Facebook.

"3 березня, вночі, було цинічно вкрадено погруддя Лесі Українки з пам’ятною дошкою, яке вже більше 40 років прикрашало і виокремлювало меморіальний будинок у Києві по вул. Саксаганського, 97. Тут з 1899 по 1909 рр. мешкала Леся Українка та її родина, а з 1960 р. працює музей поетеси", - ідеться в повідомленні.

Музейники сподівалися, що поліція встановить особи викрадачів "по гарячим слідам", тому проінформували про зникнення лише через добу після пригоди.

"Вкрадено не типовий виріб з кольорового металу, а значиму пам’ятку історії та культури, твір мистецтва, який не тиражувався! Тому вкрай важливо знайти його до остаточного знищення вандалами", - зазначають у прес-службі музею.

Скульптурна композиція на пошану Лесі Українки була встановлена в 1971 році до 100-ліття від дня народження письменниці, що відзначалося на рівні ЮНЕСКО.

"Тепер на фасаді меморіального будинку залишилися шматки арматури і отвори, де було надійне кріплення, що тримало важку конструкцію стільки років. Не складно помітити, що погруддя знімали професіонали, адже нема жодних додаткових пошкоджень, не проводилося жодних додаткових демонтажних робіт… Крадії подбали заздалегідь про надійні сходинки чи помост, бо з "землі" його не дістанеш і легко у руки не візьмеш…", - наголошується у повідомленні.

Пошуком зниклого погруддя займається національна поліція, яка відкрила кримінальну справу за фактом зникнення скульптури.

Нагадаємо, у лютому з могили Лесі Українки на Байковому цвинтарі викрали бронзові гірлянди, які прикрашали постамент.