Україна відмовлялася ввозити книжки з Росії понад 200 разів

16:03, 30.01.2018
Україна відмовлялася ввозити книжки з Росії понад 200 разів

Подібна антиукраїнська макулатура з Росії заборонена в Україні.

Держкомітет телебачення і радіомовлення видав 221 відмову на ввезення видавничої продукції до України з території Російської Федерації станом на 1 січня 2018 року.

 

Про це заявив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко під час засідання колегії у вівторок.

 

"З 1 січня 2017 року набув чинності закон щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Було запущено механізм контролю за виданнями, які ввозяться на територію України з держави-агресора, тимчасово окупованих територій України", – пояснив пан Наливайко.

 

Станом на 1 січня 2018 року було видано дозволи на ввезення майже 9 тисяч найменувань видавничої продукції.

 

Водночас надано 221 відмову. З них – 21 через невідповідність видань критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена на території України.

 

Така порівняно невелика кількість відмов, за словами Наливайка, пояснюється тим, що переважна більшість суб'єктів господарювання "відповідально поставились до вимог Держкомтелерадіо".

 

Серед видань, які отримали дозволи на ввезення, переважають світова, європейська та російська класика, світові бестселери та дитяча література.

 

За даними Державної фіскальної служби, ввезення видавничої продукції з Росії до України в другій половині 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року зменшилася майже на половину.

 

Так, вартість всієї легальної російської книжкової продукції, яка заходила на український ринок, 2017 року не перевищувала $1,5 млн. Тоді як до початку вторгнення РФ на територію України цей показник становив понад $30 млн.

 

Верховна Рада заборонила ввезення російських книг iз відвертим антиукраїнським змістом ще рік тому. Наразі жоден примірник сусідніх друкарень не може потрапити на територію нашої країни, поки не пройде відповідну перевірку
 

Як повідомляла «УМ», кожен другий українець узагалі не читає книжок.