В Україні не збільшать мовні квоти 4 радіостанції

17:55, 12.12.2017
В Україні не збільшать мовні квоти 4 радіостанції

Мовні квоти в ефірі радіостанцій були запроваджені рік тому.

Чотири радіостанції "Мелодія", "Люкс ФМ", KISS FM і "Хіт FM" зможуть транслювати в ефірі лише 25% продукту українською мовою, а не 60%, як це передбачено законодавством України.

 

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський у вівторок.

 

За його словами, ці чотири радіостанції внесли зміни до програмної концепції, що передбачають збереження для них квоти українською мовою на рівні 25% за умови ротації 60% пісень мовами ЄС.

 

«Закон передбачає, що радіостанція може не збільшувати квоту, якщо дає в ефірі не менше 60% пісень мовами Європейського Союзу. Для таких радіостанцій квота зберігається на рівні 25%. До Нацради звернулися чотири таких радіостанції («Мелодія», «Люкс ФМ», KISS FM і «Хіт FM») і переоформили свої ліцензії. Таким чином вони підтвердили свою нішевість, а ця норма - якраз для нішевих радіостанцій», - зазначив пан Костинський.

 

Як повідомляла «УМ», усі загальнонаціональні, регіональні і місцеві радіостанції в 2017 році перевиконували 25% квоту українських пісень в ефірі в середньому на 13%.

 

В Україні 8 листопада 2016 року набув чинності закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)".

 

Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводиться поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого - 30%, третього - 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого - 55%, третього — 60%.