У Черкасах на захист 30 звільнених артистів обласної філармонії стали їхні колеги (документ)

13:35, 15.11.2017
У Черкасах на захист 30 звільнених артистів обласної філармонії стали їхні колеги (документ)

Черкаський академічний заслужений український народний хор під загрозою припинення діяльності (фото із відкритих джерел)

У Черкасах під загрозою існування відомі в Україні і за її межами творчі колективи – Черкаський академічний заслужений український народний хор та тріо бандуристок «Вербена». Адже рішенням директора філармонії Юрія Федорки, який свого часу стартував на цю посаду із крісла директора Золотоніського міського будинку культури за благословення «регіоналів», звільнено з посад близько 30 творчих працівників.

Серед тих, хто опинився поза рідними колективами – заслужений діяч мистецтв України і багаторічний художній керівник Черкаського хору Леонід Трофименко, народні артисти України Лідія Зайнчківська, Ольга Калина та Людмила Ларікова, а також артисти ансамблю «Росава» і Черкаського народного хору та інші.

Такий скандал обурив колег звільнених артистів і вони написли спільне звернення до голови Черкаської обласної ради Олександра Вельбівця, яке оприлюднили сьогодні.

У цьому зверненні вони просять втрутитися у безпрецедентну ситуацію, що виникла в Черкаській обласній філармонії.

Серед підписантів – заслужені артисти України, заслужені працівники культури, артисти Черкаського обласного музично-драматичного театру, керівники обласних мистецьких об’єднань та спілок.

До черкащан долучилися і столичні митці – відомі українські діячі культури Герой України, народний артист України Анатолій Паламаренко, Герой України, народна артистка України Ніна Матвієнко, народна артистка України Валентина Ковальська та заслужена артистка України Руслана Лоцман.

Усі вони обурені тим, що відбулося та заявляють, що подібні дії ставлять під загрозу існування Черкаського заслуженого українського народного хору та інші колективи.

«Сподіваємося, що обласна рада за вашою участю не допустить помилкових рішень з боку керівництва Черкаської філармонії та візьме питання поновлення художнього керівника філармонії та поновлення контракту з іншими членами колективу під особистий контроль» – йдеться у колективному зверненні до голови Черкаської обласної ради Олександра Вельбівця.
Як зазначають автори колективного звернення, звільнення з роботи артистів, які не одне десятиріччя творили славу Черкаського хору у його ювілейну 60 – річницю, є особливо цинічним і брутальним.

«Причому, без будь-якої аргументації, обговорення художньою радою філармонії, як це належить за законом», – обурються підписанти звернення.

Також черкаській та столичні діячі культури звернулися до Міністерства культури України з проханням провести експертизу професійної придатності директора філармонії Юрія Федоряки.

Леонід Трофименко, який очолює Черкаський академічний заслужений український народний хор, звинувачує директора філармонії у тому, що установа перестала пропагувати професійне мистецтво.

"Мені шкода, але філармонія перестала виконувати свої функції – пропагувати професійне виконавство. Все більше місця відводиться під самодіяльність, значна увага - розважальним заходам. Сам же Юрій Григорович виходить на сцену та починає співати, щось починає декламувати…". - говорить в інтерв’ю Леонід Трофименко та зазначає, що директор філармонії - непрофесійний виконавець.

Артисти опублікували фото відкритого листа із підписами.