Із музею в Маріуполі до Криму дві співробітниці передали 52 картини

18:27, 07.09.2017
Із музею в Маріуполі до Криму дві співробітниці передали 52 картини

Запобіжний захід для підозрюваних жінок ще не обрали (Прокуратура АР Крим)

Прокуратура звинувачує двох співробітниць Маріупольського краєзнавчого музею в незаконній передачі 52 картин до окупованого Криму в березні 2014 року.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Автономної республіки Крим.

"Встановлено, що в березні 2014 року зазначені особи незаконно передали до Кримської республіканської установи "Сімферопольський художній музей" на тимчасово окуповану територію АР Крим 52 картини митців XVIII-XIX століття, серед яких "Лунная ночь" Івана Айвазовського, "Дорога в лесу" Івана Шишкіна, "Пейзаж. Вечер" Олексія Саврасова, "Болото" Ісаака Левітана та ін.", - ідеться в повідомленні.

Правоохоронці вказують, що у найближчий час буде вирішено питання про повідомлення про підозру ще одній особі у цьому кримінальному провадженні, а саме громадянину, який у співучасті із вказаними посадовими особами сприяв вчиненню зазначеного кримінального правопорушення, забравши вказані полотна з Маріупольського музею і доставивши їх на окуповану територію півострова Крим, де сам він і перебуває зараз.

"Вказані витвори образотворчого мистецтва мали перебувати на виставці у м. Маріуполі до 31 травня 2014 року, але вона була закрита раніше, оскільки керівництво "Сімферопольського художнього музею" вимагало їхнього завчасного повернення на окуповану територію АР Крим", - пояснюють ситуацію в прокуратурі.

Матеріальні збити, які отримала держава від таких дій співробітниць музею, оцінюють в 1 мільйон 320 тисяч доларів.

Санкція статті, яку інкримінують жінкам, передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

У прокуратурі наголошують, що картини після зникнення із музею, перебувлають у розшуку Інтерполу.