Вибухи в Ічні: міністр оборони заявив про підрив складів, а Кабмін дав 100 млн на ліквідацію наслідків

13:23, 10.10.2018
Вибухи в Ічні: міністр оборони заявив про підрив складів, а Кабмін дав 100 млн на ліквідацію наслідків

Степан Полторак повідомив про диверсію через неналежну охорону складів в Ічні (фото: mil.gov.ua)

Міністро оборони України Степан Полторак припустив, що на артелерійському складі неподалік міста Ічня була закладена вибухівка, яка спровокувала масштабну детонацію боєприпасів, для подолання наслдків якої Кабінет міністрів виділив 100 мільйонів гривень.

Степан Полторак на засіданні уряду заявиви, що у ніч на 9 жовтня о 3:20, "одночасно, одразу на трьох сховищах, а о 3:45 відбулося ще 6 вибухів на різних сховищах, по всьому периметру, практично в усіх кутках і в центрі".

На його думку, вибухало в різних місцях, щоб розпорошити сили і не дати ефективно ліквідовувати наслідки вибуху.

"Що відбулося? Спочатку був характерний хлопок і зарево, потім два хлопки – і вже вибух боєприпаса. На наш погляд, це свідчить про те, що імовірно, що була закладка боєприпасу для підриву наших сховищ", – розповів Степан Полторак про події на 6-му артскладі в селищі Дружба неподалік Ічні на Чернігівщині.

На його думку, диверсія стала можлива через недостатнє обладнання периметру військової частини, а також через зберігання боєприпасів не в окремих підземних бункерах. Роботи із обладнання периметру нібито збиралися завершити до кінця 2018 року.

Він повідомив, що саме на цей арсенал цього року було виділено 13 мільйонів гривень, профінансовано 9,6 мільйонів.

Уряд проголосував за виділення на ліквідацію наслідків аварії 100 мільйонів гривень.

"Ми приймаємо рішення виділити 100 мільйонів гривень. Міністерству фінансів – швидко скоординуватися з областю (керівництвом Чернігівської ОДА), аби швидко вирішити всі бюрократичні питання", - сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Він пообіцяв, що допоможуть усім постраждалим.

"Ми наведемо порядок, все відновимо і нікого не залишимо сам на сам з проблемою. Так ми працювали в Балаклеї, так працювали в Калинівці. Те ж зробимо для мешканців Ічні і прилеглих населених пунктів. Буду тримати ситуацію на контролі", - запевнив Володимир Гройсман.

За його даними, люди зможуть повернутися у свої домівки "найближчим часом".

Ймовірно, повернення евакуйованих жителів відбуватиметься вже найближчими днями, адже рятувальники повідомляють, що вже почали гасити пожежу з літаків, а це означає, що снаряди не розлітаються. Продовжуються поодинокі вибухи. але їх інтенсивність не перевищує одного за хвилину.

Станом на ранок 10 жовтня повідомлялося, що 35% пожежі вже загасили.

Внаслідок вибухів снаряди влучили у 6 будинків, однак жерт та постраждалих немає.

Нагадаємо, у ніч на 9 жовтня вибухнув склад боєприпасів неподалік Ічні.