Трамп попри «стурбованість» Північним потоком-2 не збирається вводити санкції

14:05, 19.09.2018
Трамп попри «стурбованість» Північним потоком-2 не збирається вводити санкції

"Північний потік-2" може зробити Європу залежною від російського газу і стати важелем політичного шантажу з боку Кремля

США стурбовані будівництвом газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream 2), але вводити санкції проти західних компаній, що беруть участь у проекті, не будуть. 
 
Про це заявив американський президент Дональд Трамп після переговорів з президентом Польщі Анджеєм Дудою, передає "Голос Америки".
 
"Ми просто думаємо, що, на жаль для жителів Німеччини, ця країна платить мільярди і мільярди доларів на рік за постачання енергії з Росії. І я можу вас запевнити, німецькому народові це не подобається. ... США і Польща продовжать координацію зусиль для протистояння енергетичним проектам, які загрожують нашій спільній безпеці, таких, як "Північний потік 2"", - сказав Трамп.
 
У той же час Дуда не втрачає надії, що президент США зупинить будівництво газопроводу.
 
"Рішення в руках президента США. Сподіваюся, що президент це рішення прийме", - сказав Дуда в ефірі "Польського телебачення".
 
Дуда вважає, що "Північний потік-2" може зробити Європу залежною від російського газу і стати важелем політичного шантажу з боку Кремля.
 
Як відомо, "Північний потік - 2" має зв'язати Росію і Німеччину по дну Балтійського моря в обхід України, Білорусі та Польщі. Трубопровід в цілому повторює маршрут "Північного потоку" і пройде через території п'яти держав: Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.
 
Незважаючи на те, що Данія все ще не дала дозволу на його будівництво, компанія-підрядник активно прокладає труби. У Росії заявили, що вже спроектували маршрут газопроводу в обхід Данії без подорожчання кінцевої вартості.
 
У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко закликав європейських партнерів відстоювати свою енергетичну безпеку і назвав газопровід "Північний потік-2" "троянським конем" Кремля.