Україна та ЄС підписали меморандум про мільярдну макрофінансову допомогу

16:04, 14.09.2018
Україна та ЄС підписали меморандум про мільярдну макрофінансову допомогу

Підписання меморандуму про кредит від Євросоюзу (фото: Адміністрація Президента)

Україна та ЄС підписали меморандум про мільярдну макрофінансову допомогу: нашої держави підпис під документом поставила в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова та очільник Національного банку Яків Смолій, а із сторони ЄС - голова Європейської Комісії з питань євро та фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

На церемонії підписання кредитної угоди та меморандуму були президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Після підписання глава Української держави подякував ЄК та В.Домбровскісу за "різнобічну і велику підтримку, яку Європейський Союз надає українському уряду та українському народу".

"Це велика допомога в проведенні реформ та підтримка реформ - не лише фінансова, а й консультативна - і ви по праву є учасником і співспонсором тих реформ, які відбуваються в Україні останні чотири роки", - сказав Петро Порошенко.

Раніше цього дня віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що для отримання макрофінансової допомоги Європейського Союзу Україні доведеться виконати умови з третьої програми та здійснити малу приватизацію.

За її словами, сума в 1 мільярд євро буде поділена на два транші, перший з яких Київ розраховує отримати вже до кінця поточного року. Обидва транші будуть рівними - по 500 мільйонів євро.

Другий транш має надійти навесні 2019 р. за результатами оцінки виконання Україною заходів щодо реформування відповідних секторів реалізації державної політики, зазначає Міністерство фінансів.

Програма реформ, від якої залежатиме виділення грошей, передбачає дії у сфері боротьби з корупцією, управління державними фінансами, управління держпідприємствами та банками, зокрема повернення активів, реформування енергетичного сектору, а також здійснення ключових соціальних реформ.

"Україна має продовжувати дотримуватися ефективних демократичних механізмів, зокрема багатопартійної парламентської системи, а також верховенства права. Крім того, Україна і надалі має гарантувати дотримання прав людини", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в Єврокомісії наголосили, що виплати траншів будуть пов'язані з прогресом України у виконанні її програми з Міжнародним валютним фондом.

Відзначається, що Євросоюз із 2014 року надав Україні 2,81 мільярдів євро макрофінансової допомоги. Третій транш третьої програми макрофінансової допомоги на 600 мільйонів євро був скасований 18 січня 2018 року через невиконання країною погоджених умов.

Україна не виконала чотири вимоги, зокрема, зняття заборони на експорт лісу-кругляку, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр НБУ та перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.