Уповноважений з прав дитини: реформа освіти найперше має вирішити проблему туалетів

16:11, 06.09.2018
Уповноважений з прав дитини: реформа освіти найперше має вирішити проблему туалетів

Нас очікує реформа шкільних туалетів? (ілюстративне фото)

Уповноважений з прав дитини Микоал Кулеба звернув увагу на необхідність забезпечення шкіл туалетами, які не принижувати гідність дітей.

Про це Микола Кулеба написав у Facebook.

"Чи зручно вам сходити до туалету, коли за цим процесом спостерігає ще двоє-троє людей? А коли цей туалет - просто дірка у підлозі, яка знаходиться на вулиці, де холодно і брудно, а сморід просто не дозволяє дихати?", - поставив він риторичне запитання.

Чиновник звернув увагу на цю проблему після того, як йому надіслали фото із села Зачепилівка Харківської області.



"Нова реформа освіти перш за все має вирішити такі питання, які реалізують право дитини на гідність! Такі туалети – це знущання. Діти бояться, соромляться ходити до таких "туалетів"! Часом, вони просто "терплять", що шкодить їх здоров’ю. Нормальний туалет – це базова потреба для дитини", - додає Микола Кулеба.

Він наголошує, що забезпечити дітей можливістю сходити до туалету без приниження, важливіше за інтерактивні дошки в класах. Саме в огидних вбиральнях без кабінок діти страждають від булінгу: старшокласники знімають молодших школярів.

Однак це питання є у зоні відповідальності місцевої влади.



Уповноважений з прав дитини нагадав, що закриті кабінки в туалетах для учнів середньої та старшої школи - одна із вимог державних сантірних норм. А от діти молодших класів мають справляти природні потреби в кабінках без дверей.

"Прохання до Міністерства охорони здоров'я України звернути увагу на ці норми, адже для початкової школи такі умови – застарілі та неприпустимі", - пише Микола Кулеба.

У коментарях до посту Миколи Кулеби помітно, що проблема туалетів у школах дуже масштабна. Ледь не кожен дописувач скаржиться на відсутність перегородок і дверей у шкільних вбиральнях, бруд та неприємний запах.




Нагдаємо, ліквідовувати шкільні вуличні туалети взявся ще Микола Азаров. 17 липня 2012 року він наказав до 1 вересня, а згодом 1 жовтня того ж року зробити "теплі туалети" в усіх школах, які мали лише вуличні вбиральні.

У соцмережах тоді скаржилися, що вимогу виконали формально: в окремих школах поставили біотуалети всередині пустих класів, але без каналізації весь проект загрожував постійним смородом у школі. Тому такий чистенький "теплий туалет Азарова" демонстрували комісіям, а в інший час він був закритий, а діти продовжували ходити до старих занедбаних, подекуди дощаних, туалетів на вулиці.

Приниження людини, коли нема можливості сходити в туалет приватно, коли за цим не спостерігають інші люди, розповідав Ільмі Умеров, перебуваючи в статусі політв’язня Кремля у кримській психлікарні.