Майно Газпрому в Нідерландах арештували за борги перед Нафтогазом

12:05, 05.06.2018
Майно Газпрому  в Нідерландах арештували за борги перед Нафтогазом

Газпром відмовляється виконувати рішення суду

Нафтогаз України подав позов у нідерландський суд з вимогою арештувати майно російського монополіста Газпрому через борги за рішенням Стокгольмського арбітражу та виграв справу.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Клопотання були подані для забезпечення права Нафтогазу на отримання від російського монополіста 2,6 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу, ухваленим у лютому 2018 року. Голландський суд задовольнив ці клопотання", - ідеться в повідомленні.

Однак шість із семи нідерландських "дочок" Газпрому відмовилися співпрацювати із судовими виконавцями.

"Однак все це ніяк не вплине на арешт", - наголошують у Нафтогазі.

Нафтогаз також ініціював арешт активів у інших юрисдикціях, включно з частками Газпрому в його дочірніх компаніях Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG.

Як повідомляла "УМ", у Швейцарії вже почали блокувати та заморожувати активи Газпрому.

Нагадаємо, між Нафтогазом та Газпромом з 2014 року тривали суди з приводу кабальних умов за договором поставки газу, коли Україна була змешена платити навіть за те паливо, яке не відбирала, а також з приводу невиконання Газпромом умов про кількості газу, який прокачується українською ГТС.

У результаті виявилося, що Газпром за поставки свого газу заборгував перед Нафтогазом понад 2,56 мільярди доларів

Платити за боргами в Росії відмовляються, тому Нафтогаз ініціював низку судів, щоб арештувати активи найбільшої російської компанії закордоном для виконання рішення Стокгольмського арбітражу.