Порти Криму визнали «закритими» країни Чорноморського басейну

12:36, 04.05.2018
Порти Криму визнали «закритими» країни Чорноморського басейну

Порти Криму визнані "закритими" через 4 роки після анексії півострова.

Країни Чорноморського басейну визначили, як «закриті» статус морських портів, розташованих на території анексованої АР Крим.

 

Таке рішення прийняв Комітет Меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю державою порту у Чорноморському регіоні, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України у п’ятницю.

 

"Комітетом Меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю державою порту у Чорноморському регіоні, дев'ятнадцяте засідання якого відбулось 17-19 квітня 2018 року у м. Одеса, підтримано пропозицію Української делегації щодо приведення у ЧМІС назв українських морських портів у відповідність до назв, визначених в UN/LOCODE, відповідне завдання включено до програми дій Комітету. Документом, окрім правильних назв українських морських портів,  визначено статус морських портів, розташованих на території АР Крим, як "закриті". Прийняття Комітетом Чорноморського меморандуму документу PSCC 19/9.2.3 є визнанням закритого статусу кримських портів. Це  ще один крок на шляху до недопущення порушення суверенітету України та захисту інтересів держави на міжнародному рівні", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що з метою не допустити використання у Чорноморському регіоні протизаконної інформації щодо приналежності морських портів, розташованих та тимчасово окупованій території АР Крим до Російської Федерації, Україна також винесла на розгляд Комітету пропозиції щодо запровадження в Чорноморській інформаційній системі (ЧМІС) використання Класифікатора торговельних і транспортних пунктів Організації Об'єднаних Націй (UN/LOCODE) (документ PSCC 19/9.4.2).

 

"Повної підтримки цієї пропозиції досягти не вдалося, але завдяки наполегливості представників української делегації вивчення зазначеного питання включено до програми дій Комітету, а рішення буде прийнято на наступному засіданні Комітету, яке відбудеться у квітні 2019 року у м. Бургас, Республіка Болгарія", - повідомили в Мінінфраструктури.

 

На засіданні були присутні представники України, Туреччини, Болгарії, Грузії та Російської Федерації.